Γυναίκες στην Επιστήμη #WomenInScience

Η Φεριστέ, η Ρόζα, η Σάνα και η Ελένη. Τέσσερις γυναίκες από την Ελλάδα, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μια κοινή αγάπη και μια κοινή γλώσσα – αυτή της επιστήμης.

Οι τέσσερις αυτές νέες γυναίκες μιλούν, στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος του SolidarityNow «Γυναίκες στην Επιστήμη», για τις εμπειρίες τους στο χώρο της επιστήμης, για την ισότητα στις ευκαιρίες για μόρφωση και καριέρα αλλά προπαντός, για τα όνειρά τους. Οι γυναίκες αυτές έχουν ωφεληθεί των εκπαιδευτικών δράσεων της οργάνωσης που υλοποιούνται στα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Φεριστέ από το Αφγανιστάν, η Ρόζα από την Ελλάδα και η Σανά από το Πακιστάν είναι μαθηματικοί και ονειρεύονται να προοδεύσουν στο χώρο, ενώ η Ελένη από την Ελλάδα, αγαπά την τεχνολογία και δηλώνει ότι «είμαι κι εγώ μία από τις γυναίκες που δεν θα εγκαταλείψω τα όνειρά μου σε πείσμα αναχρονικών μοντέλων και αντιλήψεων».

Ο δρόμος για την ισότητα είναι ακόμα μακρύς και στο χώρο των επιστημών

Οι θετικές επιστήμες προσδιορίζονται παγκοσμίως με το ακρωνύμιο STEM* (αγγλικά) και είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Η σχέση Γυναίκας και Επιστήμης αποτελεί ένα θέμα που μελετάται γιατί, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, ο χώρος των θετικών επιστημών διακρίνεται για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων οικουμενικά. Αυτό το χάσμα παρατηρείται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως γλώσσας, οικονομικής ευημερίας, ιστορίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό γυναικών στον τομέα της επιστημονικής έρευνας είναι μόλις 30% σε όλο τον κόσμο**. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018, η Ευρώπη συνολικά έχει υψηλές τιμές στον δείκτη που παρουσιάζει το χάσμα μεταξύ των φύλων (gender gap index) σε ό,τι αφορά στις θετικές επιστήμες. Από αυτό εξαιρούνται οι σκανδιναβικές χώρες και η Ισλανδία, ενώ συνολικά στην ήπειρο παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στο δείκτη μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο είναι οι τρεις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη -μεγαλύτερο από 30%**. Κι όμως οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν φτάνει τα δεδομένα να αμφισβητηθούν και οι γυναίκες να κάνουν τις επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας που τις ενδιαφέρουν, ελεύθερα, χωρίς να υπακούν σε κοινωνικές νόρμες.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr