Εκδηλώσεις και δρώμενα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η ΜΚΟ «Συμβάλλειν»  διοργανώνει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 10:30 ειδική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη «Το άλογο που είμαι».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και καταγράφει τις μαρτυρίες ατόμων, που μέσα από την  καθημερινότητα τους και τη ζωή τους αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την ψυχική τους πραγματικότητα, με τις όποιες εκφάνσεις της αυτή εκδηλώνεται: ψυχική οδύνη, σωματικό πόνο, σύγχυση, παραισθήσεις, δύναμη, ελπίδα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργαζόμενους και λήπτες των υπηρεσιών στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, συζήτηση με τους θεατές και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία  Βύρωνα (Σ.Ο.Ψ.Υ), διοργανώνει εκδήλωση στις 11/10/2019.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας .

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών στην πλατεία Τσιρακοπούλου, με  θέμα : «Όταν η ψυχική ασθένεια επηρεάζει την τέχνη» και μετέπειτα ομιλία στο χώρο του Κ.Α.Π.Η Μεταμόρφωσης, Καλλιπόλεως 59 σχετικά με τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, τις ψυχικές ασθένειες, τα συμπτώματα, την αντιμετώπισή τους και τους φορείς που μπορεί κανεις να απευθυνθεί .

Η έκθεση εικαστικών θα ξεκινήσει στις 18:00 στην πλατεία Τσιρακοπούλου και η ομιλία στις 19:00 στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.

Συγχρόνως θα πραγματοποιείται συγκέντρωση φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες του κοινωνικού φαρμακείου του Δήμου.

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2019 με φετινή θεματική “No Story Untold” θα πραγματοποιηθεί από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στις 11-13 Οκτωβρίου 2019 στο Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι.

Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, σύντομες και προσεκτικά προετοιμασμένες παρουσιάσεις και παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ κάνουν ένα βήμα μπροστά. Εκθέτουν και εκτίθενται. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν τους εαυτούς τους ευάλωτους στο στίγμα, για να το καταρρίψουν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να σπάσει τη μυστικότητα που συνοδεύει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, τις καταστάσεις που βιώνονται διακρίσεις ή μια πτυχή της ταυτότητάς μας. Η διαφορετικότητα, το τραύμα, οποιοδήποτε ρήγμα στη συνοχή της ζωής μας, έχει θέση εδώ, έχει πολλές μορφές και θα θέλαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες.

Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσική στον Δρόμο», μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας και με τη συμμετοχή του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο άνω τμήμα του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας (Αγίας Σοφίας με Ερμού) την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, από τις 19.00 έως τις 21.00, με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση κατά του στίγματος της ψυχικής υγείας, με τη φιλική συμμετοχή των φορέων της πόλης που ασχολούνται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (Ψ.Ν.Θ., ΚΕΘΕΑ, Θεραπευτικό Πρόγραμμα “ΑΡΓΩ”,  Θεραπευτικό Πρόγραμμα “ΙΑΝΟΣ”, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης “ΣΕΙΡΙΟΣ”, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας), καθώς και με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων από τον χώρο της ψυχικής υγείας.

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει, μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων, και σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο/Observatory» του έργου με το ακρωνύμιο «Equal2Health» του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V –A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα ψυχικής υγείας καθώς και ιατρική συμβουλευτική/υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τις κοινωνικά σημαντικές ασθένειες, όπως ψυχιατρικές, νευρολογικές και καρδιολογικές.

Η δράση θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στην Πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με οδό Βας. Ηρακλείου) ως εξης:

10:00πμ-15:00μμ: Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Κεντρικού & Δυτικού & Βορειοδυτικού Τομέα της Οργανικής Μονάδας Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα παρέχουν ενημέρωση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

15:00 μμ-20:00μμ: Το προσωπικό του «Παρατηρητηρίου/Observatory» του έργου με το ακρωνύμιο «Equal2Health» του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V –A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» θα παρέχει ιατρική συμβουλευτική/υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τις σημαντικές ασθένειες.