Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος

Μακαριώτατε θα ήθελα να μου πείτε για το ιεραποστολικό
έργο που κάνετε στην Αφρική;
Mε εφαλτήριο τις 22 Ιερές Μητροπόλεις και τις 7 Επισκοπές του, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής δραστηριοποιείται και ασκεί το ιεραποστολικό του έργο απ’ άκρου εις άκρον της πολυπαθούς αφρικανικής ηπείρου. Σκοπός της ιεραποστολής παραμένει πάντοτε η Ευαγγελική επιταγή της διακηρύξεως της πίστεως του Ιησού Χριστού “πάσει τη κτίσει” προς φωτισμό και αγιασμό των ψυχών των αφρικανών συνανθρώπων μας. Ωστόσο η αγαπητική αυτή διακονία δεν μπορεί να παραβλέψει τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής στην Αφρική που χαρακτηρίζονται από απουσία ακόμα και των ουσιωδών βιωτικών μέσων. Γι’ αυτό η ιεραποστολή, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των εντοπίων, δεν περιορίζεται μόνο στην διαποίμανση των ψυχών, αλλά επεκτείνεται και στην ανάπτυξη πολυεπίπεδης φιλανθρωπικής δραστηριότητας με στόχο την κάλυψη ποικίλων κοινωνικών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών και άλλων αναγκών. Δείγμα απτό αυτής της αδιάκοπης προσπάθειας συνιστούν οι αναλαμβανόμενες δράσεις προς ανέγερση και απρόσκοπτη λειτουργία εκπαιδευτηρίων, τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, νοσηλευτικών και ιατρικών ιδρυμάτων, οίκων ευγηρίας, πτωχοκομείων, ορφανοτροφείων κ.α.

Πόσο δύσκολο είναι να πείσετε τους ανθρώπους να αλλάξουν θρησκεία και να γίνουν χριστιανοί;
Όπως σας προείπα, η ιεραποστολική παρουσία μας στην Αφρική θεμελιώνεται στην διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου, όπως αυτό φανερώθηκε στον κόσμο από τον Ιησού Χριστό. Παράλληλα προβάλλει και προωθεί τον ορθόδοξο τρόπο σκέψης και ζωής, ως απόρροια της Χριστιανικής διδασκαλίας, όπου κορυφαία θέση κατέχει η έννοια της αγάπης προς τον πλησίον αδιακρίτως, αλλά και ο πλήρης σεβασμός της βούλησης του ανθρώπου ελεύθερα να επιλέξει και να αποδεχθεί την Ορθοδοξία, εφ’ όσον διακαώς το επιθυμεί.

Η Ελλαδική Εκκλησία σας βοηθά και με ποιο τρόπο;
Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος συνδράμει με κάθε τρόπο την κυρία αποστολή του Πατριαρχείου μας, τον ευαγγελισμό του κόσμου των φυλών. Πρωτίστως, οι αποσπάσεις κληρικών από την Ιερά Σύνοδο της αδελφής Ελλαδικής Εκκλησίας συμβάλλουν όχι μόνο στην στελέχωση των ιεραποστολικών μας κλιμακίων, αλλά και στον καταρτισμό των γηγενών ιερέων μας. Ακόμη, η οικονομική ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου μας στην Αφρική προς ανέγερση Ναών και ευαγών ιδρυμάτων, η αποστολή απαραιτήτων λειτουργικών σκευών, αμφίων και ιερών εικόνων, η εκτύπωση των μεταφρασμένων στις τοπικές διαλέκτους ιερών Ακολουθιών και η εν γένει υλική, πνευματική και ηθική αρωγή της ιεραποστολής, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της αδιάκοπης συναντίληψης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γι’ αυτό η ευγνωμοσύνη του Αλεξανδρινού Θρόνου προς τον ΜακΑρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο και τους Σεβ.Μητροπολίτες της πατρίδος μας παραμένει αδιάλειπτη.

Το Ελληνικό κράτος βρίσκεται κοντά σας;
Η φιλόστοργη μητέρα Ελλάδα και η ελληνική Πολιτεία στέκεται διαχρονικά και σταθερά αρωγός των ποιμαντικών μας οραματισμών, των ιεραποστολικών μας δράσεων και των προγραμμάτων μας που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αφρικανών αδελφών. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές διευκολύνουν με κάθε τρόπο τη δράση της Πατριαρχικής Καθέδρας και των 29 εκκλησιαστικών Επαρχιών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Επίσης, τμήμα των πόρων, των απαραίτητων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Θρόνου, καλύπτεται από το ελληνικό κράτος. Η πατρίδα μας δεν μας ξεχνά και εμείς, διακηρύσσοντας τα ευεργετήματα της, προσευχόμεθα διαρκώς υπέρ της προόδου και της ευημερίας της.

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας θα πρέπει να προβάλλεται ή όχι;
Ως καθήκον και υποχρέωση έναντι της κοινωνίας, το έργο της Εκκλησίας δεν
χρήζει προβολής, σύμφωνα και με τους λόγους του Κυρίου μας περί σιωπηλής προσφοράς. Αλλά ως στάση και παράδειγμα ζωής που καταρτίζει τον άνθρωπο ως μονάδα και ως σύνολο, αλλά και προς αποφυγή σκανδαλισμού και υποψίας εξ αιτίας ανθρωπίνων αδυναμιών και αστοχιών, τυγχάνει προβολής προκειμένου να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και
έμπνευσης για την ανάπτυξη ανάλογων συμπεριφορών, αλλά και αποφυγής
σκανδαλισμού συνειδήσεων.

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βγεί από την κρίση; Ποιά η γνώμη σας;
Οι λύσεις για την υπέρβαση της υφισταμένης οικονομικής κρίσεως επαφίονται στην ελληνική Πολιτεία. Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι τελικά αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει, μέσα από μία θαρραλέα αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και διάθεση μη επαναλήψεως των όσων αρνητικών διεπράχθησαν, στην αναγέννηση και την πνευματική ανάνιψη. Η υπέρβαση της παρούσης δυσχερούς καταστάσεως, φρονώ ότι είναι εφικτή μόνο αν στραφούμε από το εγώ στο εμείς, μόνο αν επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις αρχές μας ατομικά και συλλογικά, αν αναλάβουμε όλοι ανεξαιρέτως τις ευθύνες που μας αναλογούν και σπεύσουμε να πράξουμε ό, τι δέον για τον τόπο αυτό, ο οποίος στην πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή
του, μέσα από τους ποταμούς αιμάτων των αγίων και των ηρώων του, γνωρίζει να αγωνίζεται και να αναγεννάται ακόμη και μέσα από την τέφρα του.

Την ευχή σας για την Ελλάδα της κρίσης.
Τούτη την στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας εύχομαι να μην αφήσουμε την κρίση να μας αρπάξει τη χαρά να συναντούμε τον Θεό στο πρόσωπο του ταλανιζομένου συνανθρώπου μας. Η κρίση αυτή ας αποτελέσει εφαλτήριο νέων προσανατολισμών προς έναν απλούστερο τρόπο ζωής, με έντονα τα στοιχεία του ανθρωπισμού, της πνευματικότητος, της κοινωνικής
αλληλεγγύης, της αξιοκρατίας και της εντιμότητος στις διαπροσωπικές σχέσεις και το δημόσιο βίο.