Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας

Είναι το 100ο Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται από το 1901.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπε Αχμεντ Αλι, είναι ο νικητής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των βραβείων Νόμπελ, ο Αμπε βραβεύεται για «τις προσπάθειές του να πετύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να λύσει τις συνοριακές διαφορές με την γειτονική Ερυθραία.»

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι προσπάθειες του Αμπε Αχμεντ αξίζουν αναγνώριση και χρειάζονται ενθάρρυνση. Ελπίζουμε ότι το βραβείο Νόμπελ θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό Αμπε στην σημαντική προσπάθειά του για ειρήνη και συμφιλίωση.»

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται ότι «το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης αναγνωρίζει όλους όσοι συνεργάζονται για την ειρήνη και την συμφιλίωση στην Αιθιοπία και στις περιοχές της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Αφρικής. Σε στενή συνεργασία με τον Ισαΐα Αφεγουέρκι, πρόεδρο της Ερυθραίας, ο φετινός βραβευθείς όρισε γρήγορα τις αρχές ενός συμφώνου ειρήνης με στόχο τον τερματισμό του αδιεξόδου μεταξύ της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.

«Παρ’όλο που ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά στην Αιθιοπία, ο Νομπελίστας Αμπε Αχμεντ δρομολόγησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δίνουν σε πολλούς πολίτες ελπίδα για μια καλύτερη ζωή κι ένα πιο φωτεινό μέλλον. Ως πρωθυπουργός, ο Αμπε Αχμεντ προωθεί την συμφιλίωση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.»

Ανδρική υπόθεση και το Νόμπελ Ειρήνης

Το φετινό είναι το 100ο Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται από το 1901. Εχουν βραβευτεί 17 γυναίκες και 24 οργανώσεις. Ολοι οι άλλοι νικητές ήταν άνδρες.

Δύο Νόμπελ Ειρήνης έχουν μοιραστεί σε τρία πρόσωπα:  Το 1994 βραβεύθηκαν ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ και οι πρόεδροι του Ισραήλ, Γιτζάκ Ραμπιν και Σιμόν Πέρεζ. Το 2011 το Νόμπελ Ειρήνης μοιράστηκαν τρεις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ειρήνη και την δημοκρατία στην Λιβερία: Η τότε πρόεδρος της χώρας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, η κοινωνική λειτουργός, Λέιμα Γκμπόουι και η δημοσιογράφος Ταουακούλ Κάρμαν.

Ο μοναδικός, μέχρι σήμερα, που έχει αρνηθεί να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, ήταν ο ηγέτης του Βορείου Βιετνάμ, Λε Ντουκ Θο. Ηταν το 1973, όταν η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να μοιράσει το βραβείο ανάμεσα στον Θο και στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσιγκερ, για την συμφωνία ανακωχής των ΗΠΑ – Βορείου Βιετνάμ.