Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συστάθηκε το 2005, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Γιάννη Λάτση.  Συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση πολυεπίπεδης προσφοράς του Γιάννη Λάτση για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο σήμερα το Ίδρυμα έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση και υλοποίηση του κοινωφελούς έργου της οικογένειας Λάτση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κοινωνική προσφορά και οι ευεργεσίες του ιδρύματος κατευθύνονται κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας, στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ
Γεννημένος το 1910 στο Κατάκολο του νομού Ηλείας, διέγραψε μέσα στον προηγούμενο αιώνα μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία με έμφαση στους τομείς της ακτοπλοΐας, του εμπορίου, της ποντοπόρου ναυτιλίας, της εμπορίας και διύλισης πετρελαίου, των κατασκευών και των τραπεζών. Η πολυδιάστατη αυτή επιχειρηματική του δραστηριότητα συνοδεύτηκε από σημαντική κοινωφελή δράση σε μια εποχή που η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν είχε ακόμα εμφανιστεί.

Στη διάρκεια της ζωής του, συνέστησε δύο κοινωφελή ιδρύματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη παρακολούθηση των χρηματοδοτήσεών του. Το Ίδρυμα Υποτροφιών Ηλείων Ιωάννη Σ. Λάτση το 1967, για τη χορήγηση υποτροφιών για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε παιδιά από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ηλεία. Το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας το 1991, που παρείχε πολύπλευρη στήριξη σε Έλληνες ομογενείς, μέσα από χρηματοδοτήσεις, δωρεές και τη λειτουργία στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την τεχνική επιμόρφωση παιδιών Ελλήνων ομογενών εξ Αλβανίας και την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προοπτικών. www.latsis-foundation.org. Πολλαπλές ήταν οι επιμέρους δωρεές στον τόπο του, την Ηλεία, με σημαντικότερη ίσως την πλήρη χρηματοδότηση της ανέγερσης νέου δημοτικού κτηρίου στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το κτήριο αυτό, ιδιαίτερης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, ονομάστηκε Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Επιπλέον, πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με σκοπό την ενίσχυση των Ελλήνων ναυτικών και των οικογενειών τους και ανταποκρίθηκε σε έκτακτες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Καλαμάτα το 1986, στον Πύργο Ηλείας (1988 και 1993), στα Γρεβενά το 1995 και στην Αθήνα το 1999. Το 1995 χρηματοδότησε πλήρως την κατασκευή του Λάτσειου Διδακτηρίου του Κολλεγίου Αθηνών. Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, το 2005, παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο και εντάχθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, μια εξειδικευμένη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα νοσηλείας εγκαυματιών. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, η ανθρωπιστική του δράση χαρακτηρίστηκε από πλήθος δωρεών, βοηθημάτων και πράξεων αλληλεγγύης σε συνανθρώπους του που βρίσκονταν σε ανάγκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια δραστηριότητα που πολύ συνειδητά κράτησε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2005, ως φυσική συνέχεια της μακρόχρονης αυτής προσφοράς. Παρά το διεθνή του προσανατολισμό, η γεωγραφική έμφαση των χρηματοδοτήσεών του εντοπίζεται κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Οι δράσεις του αποσκοπούν στην πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας και των πολιτών της. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας, της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, ακολουθώντας δύο βασικές κατευθύνσεις: τα προγράμματα που το ίδιο το
Ίδρυμα σχεδιάζει και υλοποιεί και τις χρηματοδοτήσεις πρωτοβουλιών τρίτων.

Πολιτισμός
Και στον χώρο του πολιτισμού το Ίδρυμα Λάτση έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Σημαντική ενέργεια αποτελεί η ειδικά σχεδιασμένη δράση της ετήσιας έκδοσης αφιερωματικών τόμων για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, ο «Κύκλος των Μουσείων», όπως ονομάζεται η εκδοτική αυτή σειρά, έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα στα παρακάτω Μουσεία: στο Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ελευσίνας, τη Δήλο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, τον Μαραθώνα και το εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Το Ίδρυμα ενισχύει σταθερά πολιτιστικές δράσεις καθώς και ανασκαφικές εργασίες και μελέτες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα έχει συνδράμει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ανάδειξη της αρχαίας και νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, το 2011 χρηματοδότησε την έκθεση «Κειμήλια του Παρελθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών» στο νεοσύστατο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης του Ορθόδοξου Κέντρου στο Chambésy της Γενεύης, ενώ παράλληλα δημιούργησε και τον κατάλογο της έκθεσης. Για το 2012, προγραμματίζεται η έκθεση με τίτλο «Ολυμπία: Μύθος – Λατρεία –Αγώνες» μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Παράρτημα Βερολίνου στο εκθεσιακό κέντρο Martin-Gropius Bau του Βερολίνου. Επιπλέον, το Ίδρυμα χρηματοδότησε αποκλειστικά την αναβάθμιση του συστήματος πυροπροστασίας του Νέου και του Παλαιού Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, καθώς και την αναδάσωση και ανάπλαση του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή, που είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

INFO

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΤΣΗ

Κτίριο Παλλάς Αθηνά
Ξενίας 4
14562 Κηφισιά
Τηλ. +30-210-628-2888
Fax +30-210-628-2323

E- Mail : info@latsis-foundation.org

Web Site: www.latsis-foundation.org