40 χρόνια Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

Στην κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα “Ballroom” του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιήθηκε κάτω από τους ήχους της μουσικής συναυλίας της καταξιωμένης συνθέτριας κ. Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της μελωδικής φωνής της κ. Έλλης Πασπαλά, ο επετειακός εορτασμός των 40 χρόνων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ).

To δείπνο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του από την μακρινή Βραζιλία, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας Καθ. κ. Mauricio Malgahaes Costa, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη την Πρόεδρο της ΕΕΜ, Καθ. κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και τα διατελέσαντα Μέλη του Δ.Σ. για το αξιόλογο έργο που επιτελεί η Εταιρεία στο διάβα όλων αυτών των χρόνων.

Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στούμπος, ο οποίος και ανέγνωσε ένα υποστηρικτικό μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ιατρός, Βουλευτής Ξάνθης κ. Μπουράν Μπαρχάν,η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βουλευτής Β’ Πειραιώς κ. Διαμάντω Μανωλάκου, η σύζυγος του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Νατάσα Λεβέντη, η εκπρόσωπος της Α.Υ. Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews, η Γεν. Πρόξενος της Τουρκίας κ. Oya Yazar ως εκπρόσωπος του Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Burak Ozugergin, η εκπρόσωπος της Κιβωτού του Κόσμου κ. Σοφία Γιάννου, ιατροί, Καθηγητές, δημοσιογράφοι αλλά και πλήθος κόσμου. Η ΕΕΜ έχει συμβάλλει διαχρονικά στην ευαισθητοποίηση των γυναικών και αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε ιάσιμα Στάδια και κατά συνέπεια αύξηση της επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Αυτό επιτεύχθηκε με τις Ενημερωτικές Ημερίδες για το κοινό σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Ετσι, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται νωρίτερα, δηλ. σε στάδια ιάσιμα. Εδώ θα δώσουμε ένα ζωντανό και μετρίσιμο παράδειγμα: Το 1980 στο νεοσύστατο τότε Κέντρο Μαστού του ΙΚΑ μία στις 3 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που προσέρχονταν στο Κέντρο, διαγιγνώσκονταν σε Στάδιο ανεγχείρητου, δηλ. στον προθάλαμο του τάφου!! Είκοσι χρόνια μετά, το 1999 σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής διαπιστώθηκε μετρήσιμη διαφορά, αφού η διάγνωση στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού γινόταν πλέον σε πρωιμότερα Στάδια. Το Στάδιο 0 (μη διηθητικός) και Στάδιο 1, δηλ. μικρός καρκίνος.