Επιστήμονες βρήκαν το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Καμία νέα θεραπεία κατά της άνοιας δεν είχε βρεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC μία αμερικανική εταιρία παραγωγής φαρμάκων, η Biogen, έχει καταφέρει να δημιουργήσει την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία που θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μίας από τις πιο σκληρές, αινιγματικές και ανίατες ασθάνειες των τελευταίων αιώνων.

Όπως ανακοίνωσε ο φαρμακευτικός κολοσσός τα έγγραφα για την έγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση των Η.Π.Α έχουν ήδη κατατεθεί, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το φάρμακο που έχει την ανομασία aducanumab και το οποίο στοχεύει στο φρενάρισμα όχι μόνο των συμπτωμάτων, αλλά και της ίδιας της νόσου. Αν όλα πάνε καλά τότε το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η εταιρία θα προσφέρει την θεραπεία δωρεάν σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε πειραματικές, κλινικές μελέτες για την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι δοκιμές αρχικά είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα, ωστόσο μία διαφορετική δοσολογία του φαρμάκου σε ασθενείς με πρώιμο αλτχάιμερ έδειξε πως η θεραπεία μπορεί πράγματι να επιβραδύνει την κλινική παρακμή ατόμων που νοσούν, βοηθώντας τους να διατηρήσουν τη μνήμη τους για πολύ περισσότερο καιρό.

Το Aducanumab στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές που σχηματίζει μη φυσιολογικές εναποθέσεις στον εγκέφαλο ανθρώπων με Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι πλάκες είναι τοξικές για τα κύτταρα του εγκεφάλου και ότι η απαλοιφή τους με φάρμακα θα αποτελούσε μια τεράστια πρόοδο στη θεραπεία της άνοιας, αν και όχι θεραπεία.

Η άνοια δεν είναι μια μόνο νόσος, αλλά χαρακτηρίζει μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας και το Αλτσχάιμερ θεωρείται η πιο κοινή. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι μιλάμε για μια θεραπεία στο προσκήνιο, αλλά είναι προσεκτικοί και θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα ευρήματα των δοκιμών του aducanumab.  

Καθώς δεν έχουν υπάρξει νέα φάρμακα για την άνοια εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ο ελληνικής καταγωγής Μισέλ Βουνάτσος, διευθύνων σύμβουλος της Biogen, δήλωσε: «Ελπίζουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την πρώτη θεραπεία για τη μείωση της κλινικής παρακμής της νόσου του Αλτσχάιμερ».