Γιολάντα Βλάχου: “Ο εθελοντισμός έχει κανόνες…”

Κυρία Βλάχου, πόσα χρόνια ασχολείστε με τον εθελοντισμό αλλά και με την δράση της οργάνωσης ;
Ασχολούμαι με τον εθελοντισμό, από όσο θυμάμαι, από την εποχή ακόμη που ήμουν μαθήτρια και αργότερα ως παιδαγωγός εργάστηκα εθελόντρια βοηθώντας τα παιδιά ανάδοχων οικογενειών, αλλά και έκτος Ελλάδος προσφέροντας τις υπηρεσίες στα ελληνικά σχολεία. Από το 1973 μέχρι σήμερα είμαι εθελόντρια στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού, εκεί εντάχθηκα στο τμήμα παιγνιοθεραπείας-αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη παιχνιοθεραπεία στην Ελλάδα η οποία οργανώθηκε βάση των σουηδικών προτύπων από την κλινική ψυχολόγο Γκονίλα Δροσοπούλου. Αυτό το τμήμα λειτουργεί έως σήμερα και υποστηρίζεται από εθελόντριες της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Στόχος μας ήταν και είναι τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να συμφιλιώνονται με το άγνωστο για αυτό περιβάλλον του νοσοκομείου, να συνεργάζονται με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και να κατανοήσουν ότι ο γιατρός φροντίζει να γίνουν καλά. Είναι μια σημαντική παρέμβαση στη παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο, διότι η απομάκρυνση του παιδιού από το οικείο του περιβάλλον και η παραμονή τους στο νοσοκομείο είναι μια σοβαρή τραυματική εμπειρία.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της οργάνωσης «Ανοιχτή αγκαλιά»;
Η μη κυβερνητική οργάνωση των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», ξεκίνησε τη δράση της έως επίσημος φορέας το 1993 με στόχο την βελτίωση συνθηκών νοσηλείας των νοσηλευόμενων παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας και βεβαία ξεκινώντας από το νοσοκομείο παίδων Π&Α Κυριακού, όπου βιώναμε ως εθελόντριες τις ανάγκες που είχαν τα παιδιά και οι γονείς. Επομένως ήταν επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός επίσημου φορέα προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και να υλοποιήσουμε τους στόχους και το όραμα μας: Να υποστηρίζουμε τα παιδιά συμβάλλοντας
έμπρακτα στην προσπάθεια της πολιτείας.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημα σας;
Το ξεκίνημα ήταν αρκετά δύσκολο. Όμως το γεγονός ότι ήμαστε κάτω από την ομπρέλα του Νοσοκομείου Παίδων το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα, μας βοήθησε ώστε να παράγουμε έργο. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, σωματεία κ.τ.λ. και το λέω αυτό γιατί δυσκολευτήκαμε αρκετά για να στήσουμε το προφίλ της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» με όρους πλήρους διαφάνειας και εμπράκτως για να μας εμπιστευτούν οι άνθρωποι.

Έχει αλλάξει μορφή ο εθελοντισμός σε σχέση με το παρελθόν;
Τότε ήμουν απλά μια εθελόντρια και ήμουν υπεύθυνη για το έργο που κάθε φορά μου ανέθεταν. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές γιατί οι ευθύνες μεγάλωσαν και πολλαπλασιάστηκαν, όχι γιατί άλλαξε η ουσία και έννοια του εθελοντισμού, αλλά γιατί ως πρόεδρος της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” αισθάνομαι μεγαλύτερη την ευθύνη της σωστής λειτουργίας της οργάνωσης απέναντι στους ανθρώπους και τις πολύπλευρες καθημερινές ανάγκες τους.

Έχετε δεχθεί “πόλεμο” από άλλους συλλόγους ή οργανώσεις;
Θα σας έλεγα ότι και να συνέβαινε κάτι τέτοιο εμείς θα το αντιμετωπίζαμε. Όμως αυτό που συνέβη και μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι μας μιμήθηκαν. Επίσης αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρω, είναι το γεγονός της μη σύμπνοιας μεταξύ των οργανώσεων. Δεν άνοιξε ποτέ η πόρτα της συνεργασίας, αν και το προσπάθησα πολλές φορές. Τώρα που υπάρχει κρίση θεωρώ και ευελπιστώ αυτό το κλίμα να αλλάξει γιατί ο σκοπός είναι κοινός.

Τι σημαίνει προσφορά για εσάς;
Ανιδιοτέλεια, συνέπεια και σεβασμός στον άνθρωπο και αγάπη για αυτό που κάνεις.

Θυμίστε μας το πρώτο σας ταξίδι;
Το μήνυμα της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας που έλεγε: «υγεία για όλους», ήταν αυτό που με παρακίνησε να κάνουμε το πρώτο μας πιλοτικό ταξίδι σε διάφορες ακριτικές περιοχές της χώρας. Το πρώτο ταξίδι ήταν στην Κάσο, τη Νίσυρο, τους Λειψούς, την Τύλο και τη Χάλκη και είχαμε έδρα μας τη Λέρο. Η εποχή που επιλέξαμε να πάμε ήταν αρχές της Άνοιξης, όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και πολλές δυσκολίες γιατί δεν
υπήρχαν υποδομές στις συγκεκριμένες περιοχές. Ύστερα από αυτό το ταξίδι, οι εκστρατείες έγιναν θεσμός και οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες, βασικός προορισμός μας.

Υπάρχουν μέρη που δεν θα επισκεφτείτε δεύτερη φορά με την ομάδα, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι θετικοί απέναντι σας;
Στο παρελθόν είχαμε αντιμετωπίσει περιστατικά άρνησης, ωστόσο ξεπεράστηκαν γιατί οι άνθρωποι κατάλαβαν ποια είναι τα κίνητρα, υπήρξε αλληλοϋποστήριξη και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπήρξαν και φορές που αισθανθήκαμε αφιλόξενα, κυρίως από πλευράς των τοπικών αρχών, αλλά και πάλι με το χρόνο ξεπεράσαμε τις δυσκολίες γιατί είδαν τις προθέσεις μας.

Τί πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να εγγραφεί στην οργάνωση σας ;
Το μόνο που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι η συνέπεια, η ευθύνη και η αγάπη. Όμως πρέπει να σας επισημάνω ότι και στον εθελοντισμό υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς και δουλειάς. Ένας από τους βασικούς κανόνες που διέπουν την «Ανοιχτή Αγκαλιά» είναι ότι «στον εθελοντισμό δεν υπάρχουν ανταλλάγματα», το μόνο αντάλλαγμα είναι «η αγάπη που εισπράττουμε γεμίζει την καρδιά σου»