Περιφερειακή διάσκεψη δημάρχων Ευρώπης και κεντρικής Ασίας από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων

Το μήνυμα ότι οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανοίγοντας την διήμερη Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία που διοργανώνεται  για πρώτη φορά από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων.

Όπως ανάφερε ο Κώστας Μπακογιάννης  ο ρόλος των δήμων  για πόλεις φιλικές σε παιδιά και νέους είναι καταλυτικός και αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν παιδιά πολλών ταχυτήτων   αλλά ότι  όλα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι σήμερα ανοίγουμε μια πόρτα. Μια πόρτα για μια νέα αντίληψη για το παιδί και κυρίως για το τι μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το παιδί» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων  και πρόσθεσε : «Να διασφαλίσουμε επιτέλους ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι  η πολύ μεγάλη πρόκληση. Και αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση εμείς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε δίνοντας λύσεις. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσχολική αγωγή. Λύσεις που έχουν να κάνουν  με τις παιδικές χαρές. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα. Λύσεις που έχουν να κάνουν με έναν ασφαλή, φιλικό, δημόσιο χώρο. Όλο αυτό έχει και μία ακόμα σημασία: Χτίζουμε τους πολίτες του αύριο. Χτίζουμε πολίτες ενημερωμένους, πολίτες θωρακισμένους, πολίτες που μπορούν να εμπιστεύονται όλους εμάς, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά της η Αφσαν Καν, Περιφερειακή Διευθύντρια UNICEF για Ευρώπη και Κεντρική Ασία τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι χαρά μου να είμαι σήμερα εδώ, δίπλα στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη και την κα Μαρία Αλεξάντροβα. Τις επόμενες δύο ημέρες, πενήντα Δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις ώστε να μετατρέψουν τις πόλεις τους πιο φιλικά δομημένες για παιδιά και νέους. Η UNICEF είναι ευγνώμων για τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος φιλοξενεί αυτό το συνέδριο, καθώς και με την συνεργασία μας με την Ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα μου συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην στήριξη της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Δουλεύουμε στενά με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή την ουσιαστικής σημασίας συνεργασία. Ο λόγος που αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη διάσκεψη ως UNICEF έγκειται στο ότι οι πόλεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους. Οι πόλεις μεταφράζουν τις εθνικές πολιτικές σε τοπική δράση και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής βασικών υπηρεσιών. Για ένα παιδί αυτό είναι άκρως σημαντικό…».