Αθηνά Πάσσιου: «Δημιουργούμε για το κοινό καλό»

Μια γυναίκα δυναμική, αεικίνητη και πολυπράγμων, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με την προσφορά. Η Αθηνά Πάσσιου, Πρόεδρος του ΑΤΗΕΝΑ Organization, μιλάει για όλα στο www.dinamiprosforas.gr 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ATHENA Organization.

Ο ATHENAOrganization δουλεύει για τον άνθρωπο και την ευημερία του. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με  όραμα την ουσιαστική αλλαγή στις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα μας. Μέσω του ΑΤΗΕΝΑ Organization και του καινοτόμου κοινωνικού προγράμματος PeopleforPeople, αναπτύσσουμε και προωθούμε κοινωνικά προγράμματα και πρωτοβουλίες από κάθε τόπο της χώρας με στόχο την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της κινητοποίησης και της ενεργοποίησης για το κοινό καλό σε συνεργασία με την Κοινωνία Πολιτών, δηλαδή συλλόγους/σωματεία/δήμους/άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, της ενεργής συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και της δύναμης προσφοράς του κόσμου. Η online πλατφόρμα κοινωνικών δωρεών, www.athena.org.gr έχει ήδη ανοίξει και καλεί από κάθε γωνιά της Ελλάδας όλους τους φορείς να καταθέσουν την δική τους ιδέα η οποία αναδεικνύει μια διαπιστευμένη κοινωνική ανάγκη.

Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για αυτόν τον οργανισμό και για το πρόγραμμα People for People;

Το 2005 δημιούργησα τον οργανισμό «Θάλπος-Ψυχική Υγεία» ο οποίος στοχεύει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας. Παράλληλα με την δράση του Θάλπος, υλοποιούσαμε κοινωνικά προγράμματα παρέμβασης ως μέλος της Κοινωνίας Πολιτών. Εμείς οι ίδιοι λοιπόν, με εμπειρία 15 χρόνων, είχαμε ήδη βιώσει και αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μικρότεροι οργανισμοί στη δημιουργία και στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων. Παράλληλα, παρατηρούσαμε τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, την οικονομική κρίση που επηρέαζε την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας και την λειτουργικότητα από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Κατά συνέπεια, η εμπειρία μας ως ενεργό μέλος μάς έδωσε το πλεονέκτημα να αναγνωρίζουμε και να επισημαίνουμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στη δημιουργία και στην ουσιαστική και άμεση υλοποίηση προγραμμάτων με κοινωνικό όφελος.ΤοPeopleforPeople, στην ουσία είναι, το μέσο που προσφέρει σε κάθε κοινωνικό φορέα την ευκαιρία να δημιουργήσει και να ακουστεί. Να δώσει βήμα και φωνή, να ενώσει εμπειρίες και γνώση και να αποτελέσει έναν δυναμικό κόμβο συνεργασίας και ουσιαστικής δράσης! Είναι ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό πρόγραμμα και για πρώτη φορά συνδέονται σε ένα πρόγραμμα κοινωνικοί φορείς απ’όλη την χώρα.

Ακούγεται πολύ χρήσιμο και ελπιδοφόρο για όλους αυτούς που μέχρι τώρα πασχίζουν να επικοινωνήσουν τις δράσεις τους και ενδεχομένως να συγκεντρώσουν χρήματα για τους σκοπούς τους.

Ακριβώς. Το PeopleforPeople έρχεται για να αναδείξει διαπιστευμένες ανάγκες και να τις υποστηρίξει μέσα από δράσεις από κάθε πόλη, χωριό ή απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, με τρόπο άμεσο και διαφανή, σε διαφορετικούς τομείς. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τομείς από ένα εύρος κοινωνικών αναγκών αλλά και να αναδείξουμε θέματα που η χώρα μας λόγω της κρίσης «έμεινε πίσω».

Αθηνά Πάσσιου, Πρόεδρος του ΑΤΗΕΝΑ Organization

Πείτε μας πιο συγκεκριμένα και κάποια παραδείγματα.

Υπάρχουν επτά θεματικοί άξονες: υγεία, πολιτιστική κληρονομιά,  περιβάλλον, κοινωνική μέριμνα, αθλητισμό, κοινωνική επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση.Λόγου χάριν, στον τομέα του αθλητισμού, θα μπορούσε ένας αθλητικός σύλλογος από κάποιο νησί μας να θέλει να φτιάξει ένα γήπεδο για να αθλούνται τα παιδιά, στον τομέα του περιβάλλοντος, μία περιβαλλοντική οργάνωση θα μπορούσε να προτείνει τη πραγματοποίηση εργασιών πυροπροστασίας σε δασικές εκτάσεις ή στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, θα μπορούσε μια κοινωνική επιχείρηση να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ανθρώπους με αναπηρία.

Πώς μπορεί κάποιος κοινωνικός φορέας να συμμετέχει στο πρόγραμμα People for People;

Από την 1η έως την 30η Νοεμβρίου, προσκαλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς- από συλλόγους, σωματεία, δήμους – να παρουσιάσουν τις κοινωνικές ανάγκες τους με τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινωνικές προτάσεις και να υποστηριχθούν μέσω της πλατφόρμας του PeopleforPeople και του socialthon που θα ακολουθήσει στο τέλος της χρονιάς. Στο www.athena.org.gr παρουσιάζεται η διαδικασία συμμετοχής με πολύ ξεκάθαρο και απλό τρόπο. Ενθαρρύνουμε κάθε φορέα να επισκεφθεί την πλατφόρμα μας.

Τι σημαίνει με τρεις λέξεις για εσάς εθελοντισμός;

Θα χρησιμοποιήσω το σλόγκαν του οργανισμού μας «Δημιουργώ {για το} κοινό καλό».

Με ποιον τρόπο μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν τον ATHENA Organization;

Η online κοινωνική πλατφόρμα του προγράμματος PeopleforPeople λειτουργεί ως μέσο ενημέρωσης και κινητοποίησης προς υποστήριξη σε όσους θέλουν να ενισχύσουν με χρηματική δωρεά την προσπάθεια και το έργο των συνανθρώπων τους, του τόπου καταγωγής τους, της τοπικής κοινωνικής ανάγκης που σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να έρθει στην επιφάνεια και να ακουστεί σε όλη την χώρα, πόσο μάλλον να καλυφθεί οικονομικά. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του εθελοντισμού. Για εμάς ο εθελοντισμός είναι προϋπόθεση για την πραγμάτωση του «δημιουργούμε για το κοινό καλό» και ο μοχλός για την έμπνευση, την ενεργοποίηση, την κινητοποίηση και την σύνδεση με τους ανθρώπους.Ο εθελοντισμός για εμάς διαμορφώνει ζωές και κοινωνίες. Οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν το www.athena.org.gr και να διαλέξουν την καμπάνια που τους ενδιαφέρει και να την χρηματοδοτήσουν και στην περίπτωση που θέλουν να γίνουν εθελοντές να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας, να μοιραστούμε και να κάνουμε πράξεις για το κοινό καλό.

Πόσο έχουν αλλάξει οι ανάγκες των ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια;


Θεωρώ, ότι οι συνθήκες επηρεάζουν τις ανάγκες. Και όταν λέω συνθήκες δεν εννοώ μόνο τις κοινωνικοοικονομικές, αλλά η υγεία μας, η ηλικία μας, οι εμπειρίες μας, οι προσωπικές μας απαιτήσεις επηρεάζουν και αλλάζουν τις ανάγκες μας. Ωστόσο πιστεύω ότι βασικές αρχές μας παραμένουν οι ίδιες και ίσως πιο ενισχυμένες, και εκεί είναι που φαίνεται και λειτουργεί  ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπο.

Οι Έλληνες πιστεύετε ότι είναι φιλάνθρωποι;

Η χώρα μας ανέκαθεν ήταν ένας τόπος δημιουργίας και εξέλιξης, ενώ έχουμε δει και ιστορικά να ανθίζει και να προοδεύει όταν δουλεύουμε όλοι μαζί με κοινό σκοπό, για το κοινό καλό. Η συλλογικότητα τροφοδοτεί το κοινό καλό. Η συλλογικότητα είναι ο οδηγός μας και πυξίδα μας η ακεραιότητα, η διαφάνεια και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο μας. Αυτές ήταν οι βασικές αρχές που στηρίχθηκε και το PeopleforPeople!

Πείτε μας τι νέο ετοιμάζεται που αφορά το ATHENA Organization;

Πέραν της συνεχούς ανάπτυξης του νέου καινοτόμου προγράμματος μας PeopleforPeopleκαι των συνεργασιών που επιθυμούμε να έχουμε με τους κοινωνικούς φορείς μέσω αυτού, συμμετέχουμε με δικές μας κοινωνικές δράσεις και θα υποστηρίξουμε την προσφορά ιατρικού εξοπλισμού σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, τη δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής για επικοινωνία, σύνδεση και ενημέρωση των νέων σε θέματα ψυχικής υγείας καθώς και την υποστήριξη ενός σπουδαίου ντοκιμαντέρ που προάγει την ιστορία της Ελλάδας.