17 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 1 εκατομμύριο μωρά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο!

Η 17 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι αφιερωμένη σε όλα τα πρόωρα μωρά που παλεύουν για να κρατηθούν στην ζωή.

Κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά. Περίπου 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Πρόωρη θεωρείται μια γέννηση πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης. Όσα μωρά γεννιούνται πριν από την 28η εβδομάδα κύησης θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα.Tα αίτια της προωρότητας δεν είναι γνωστά. Ως παράγοντες κινδύνου αναγνωρίζονται η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.), διάφορες λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις καθώς  και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγειας, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα κατά την περίοδο 1990-2010, υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% – 2,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%.

Ιστορικά δεδομένα και νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών κατά τον πρόωρο τοκετό μπορεί να μειωθούν κατά περισσότερο από 3/4, ακόμη και χωρίς τη διαθεσιμότητα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιγένειας και θα βελτιώσουν την κατάσταση για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνων που είναι πρόωρα. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.