Κιβωτός του Κόσμου- Πατέρας Αντώνιος

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Η Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας. Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών, ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο
αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά, με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Τα παιδιά, Ελληνόπουλα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας. Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, έχουν αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους με φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδονται καθημερινά από εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι προσφέρονται αφιλοκερδώς σε αυτό το έργο αγάπης, καθώς και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με εργαστήρια κεραμεικής, αγιογραφίας και πληροφορικής, που με πολύ κόπο και μεράκι κατάφεραν να δημιουργήσουν. Διδάσκονται επίσης ξένες γλώσσες, παραδοσιακοί χοροί και λαϊκά μουσικά όργανα. Στόχος του πατρός Αντωνίου είναι να μην ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά, αλλά να παραμένουν μαζί με τη μητέρα τους.

Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός οι άστεγες, αλλά και άπορες μητέρες ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα, πληρώνοντας μισθώματα μικρών κατοικιών και δίδοντας οικονομικά βοηθήματα στις μητέρες αυτές για λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα βρίσκοντας εργασία στη μητέρα, με απώτερο σκοπό να σταθεί στα πόδια της, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και την ευθύνη των παιδιών της.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 σε μία συγκινητική τελετή στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003».

Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η «Κιβωτός του Κόσμου», βραβεύτηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού. Επιπροσθέτως, σε ένα δεύτερο χώρο ετοιμάστηκε και λειτουργεί από το 2008 ξενώνας δυναμικότητας 40 κλινών για τις άστεγες και κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους, επειδή προέκυψε μεγάλη ανάγκη για τη στέγαση αυτού του πληθυσμού που δεν είχε που την κεφαλή κλίναι. Επίσης, επί καθημερινής βάσης κι επί σειρά ετών, προσφέρουν φαγητό σε 1.300 άτομα, ως επί το πλείστον άγαμες και άστεγες μητέρες με τα παιδιά
τους.

Λόγω, λοιπόν του μεγάλου αριθμού των αστέγων μητέρων, προσφύγων και
μη, η Κιβωτός του Κόσμου συνεχίζοντας την παράδοση αρωγής και στήριξης
μητέρας και παιδιού, προχωρά στη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και φροντίδας για την άστεγη και κακοποιημένη μητέρα. Ακόμα, σε έτερο τριώροφο κτήριο στον Πειραιά γίνονται επισκευαστικές εργασίες μικρής κλίμακας για να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για την φιλοξενία μητέρων και ασυνόδευτων παιδιών.

Πατέρας Αντώνιος

Η ιδέα της «Κιβωτού του κόσμου» πώς ξεκίνησε και πόσα χρόνια είναι σε λειτουργία;
Η Κιβωτός του Κόσμου ξεκίνησε το 1998. Τότε ως νέος ιερέας τοποθετήθηκα στην
ενορία του Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος κι ανέλαβα τον τομέα της
νεότητας. Πρόκειται για μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και αμέσως
διαπίστωσα ότι κάτι πρέπει να γίνει για τα παιδιά αυτά που γυρνούν στους δρόμους και χρήζουν βοηθείας.

Ποιοί ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που συζητήσατε την ιδέα σας και ξεκινήσατε την υλοποίηση της;
Κατά βάση κοντινοί μου άνθρωποι και κυρίως η πρεσβυτέρα μου ήταν αυτή η
οποία με στήριξε στην κίνηση μας αυτή.

Οι συνοδοιπόροι σας ώστε να γίνει το έργο της «Κιβωτού του κόσμου» πραγματικότητα ποιοί είναι;
Συνοδοιπόροι μας είναι ο απλός ο κόσμος, οι εθελοντές μας, οι φίλοι μας που μας
στηρίζουν σε κάθε μας κίνηση αλλά υπάρχουν βέβαια και κάποιοι οι οποίοι χωρίς
να θέλουν να φανούν είναι πάντα κοντά μας στην ανάγκη μας.

Ποιά ιστορία παιδιού σας έχει συγκινήσει περισσότερο και είναι χαραγμένη στην καρδία σας; (Η ποιά λόγια – ιστορία μητέρας ή παιδιού
σας έχουν συγκινήσει;)
Ποια ιστορία να πρωτοθυμηθώ; κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία, Υπάρχουν προσφυγόπουλα που μέσα σε μια νύχτα χωρίστηκαν από την οικογένειά τους, παιδιά που δέχτηκαν κακοποίηση, τόσα άλλα. Τελικά οποιοδήποτε παιδικό χαμόγελο, ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» είναι αρκετό.

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες και ποιές είναι ώστε να υλοποιήσετε το έργο σας;
Δεν ήταν και δεν είναι τα πράγματα εύκολα. Βοηθάς 10 ανθρώπους και άλλοι τόσοι ζητούν τη βοήθειά σου. Δεν έχουμε χώρο να ανταποκριθούμε σε όλες τις αιτήσεις βοηθείας. Υπάρχει επίσης το πρακτικό κομμάτι πχ να μαγειρεύεις 400 μερίδες καθημερινά. Το κόστος και ο κόπος είναι μεγάλος. Ατελείωτες ώρες προσφοράς. Προσπαθούμε πάντα να τιμάμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος και θέλει να βλέπει τις δωρεές του να αξιοποιούνται και να πιάνουν τόπο.

Ο αριθμός των εθελοντών σας έχει αυξηθεί σήμερα με την οικονομική κρίση ή έχει μειωθεί;
Οι εθελοντές μας αποτελούν διαρκή στήριγμα για μας. Τώρα με την οικονομική κρίση έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Όλοι συσπειρώνονται και θέλουν να βοηθήσουν όσο μπορούν.

Από πού αντλείτε δύναμη ώστε να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της;
Από την πίστη στο Θεό, τους οικείους μου και τους συνεργάτες μου. Όλοι
αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό.

Έχετε βραβευτεί από την UNESCO για το έργο σας. θεωρείτε ότι υπάρχει ρατσισμός και ξενοφοβία ακόμη στην Ελλάδα και πόσο έχει αλλάξει στις μέρες μας;
Ρατσισμός και ξενοφοβία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Είναι στον καθένα από μας, κατά πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει. Εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε τον ξένο να τον βοηθήσουμε, να αφομοιωθεί στην κοινωνία μας, ούτως ώστε να είναι δίπλα μας και όχι απέναντί μας.

INFO

Κιβωτός του κόσμου

Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους – Αθήνα

Τηλέφωνο:210.5141935

E-mail: kivotos5@otenet.gr

Web Site: www.kivotostoukosmou.org