Κωστής Μουσουρούλης…

Από τους χορηγούς που προσέφεραν χρήματα για να γίνουν οι δραματικοί αγώνες τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τους Έλληνες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που τον 21ο αιώνα χορηγούν κάθε μορφής εκδηλώσεις και έργα, οι ευεργέτες δεν έλειψαν ποτέ από τον τόπο μας.

Σήμερα, όμως, περισσότερο από ποτέ, ο τόπος μας έχει ανάγκη από νέους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες. Στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα,με σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές όλων μας, οι συμπατριώτες μας που μπορούν να διαθέσουν από το περίσσευμά τους σημαντικά ποσά για έργα πνοής και δράσεις με κοινωνικό πρόσωπο, είναι απαραίτητο να το πράξουν. Έχω βαθιά πίστη στη γενναιοδωρία και στο υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των εύπορων Ελλήνων.

Στο μυαλό μου έρχονται οι αδερφοί Ζωσιμάδες, ιδρυτές των λαμπρών σχολών και ιδρυμάτων στην Ήπειρο, οι εξάδελφοι Ζάππα, που ανήγειραν το γνωστό Μέγαρο, τα αδέρφια Σίνα, ο Μιχάλης Τοσίτσας, ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Ωνάσης και ο Νιάρχος και άλλοι πολλοί εθνικοί ευεργέτες. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτούς, στην πρόσφατη και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κατέχουν και οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Προσωπικότητες που διεθνοποίησαν την εθνική οικονομία, στήριξαν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και προσέθεσαν διεθνές κύρος στην Ελλάδα.

Η ποντοπόρος ναυτιλία, βασικός πυλώνας της οικονομίας μας, είναι ένας πλήρως διεθνοποιημένος κλάδος, με ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που παράγει εισόδημα για αυτή τη χώρα και επιδεικνύει, σε σημαντικό βαθμό, την κοινωνική του ευθύνη, διαψεύδοντας τρανταχτά εκπεφρασμένες πολιτικο-ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, η κοινωνική προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας στην      προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η χώρα μας να βγει γρήγορα, με ασφάλεια και με τη            μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή από την κρίση αυτή.  Το νεοσύστατο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και εγώ προσωπικά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεύρυνση της ελκυστικότητας του Ελληνικού νηολογίου και της Ελλάδας ως τόπου εγκατάστασης εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας. Θα εγγυηθούμε τη σταθερότητα και διαχρονικότητα του συνταγματικού και νομικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία, με στόχο την ενίσχυση της Ελληνικής σημαίας και την προσέλκυση ναυτιλιακών κεφαλαίων.

Είμαι πεπεισμένος ότι η δύναμη της προσφοράς της ελληνικής ναυτιλίας, της ναυτοσύνης των Ελλήνων που χιλιάδες χρόνια τώρα οργώνουν τις θάλασσες και μεταφέρουν το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό σε κάθε γωνιά της γης, θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά πολύτιμη για την πατρίδα μας και για την κοινωνία μας.