Αλεξία Κατσαούνη: “Δεσμός…”

Πώς μπήκε ο εθελοντισμός στη ζωή σας;
Ασχολούμουν εθελοντικά σε έναν οργανισμό στην Ν. Υόρκη, όπου έμενα για κάποια χρόνια που λεγόταν City Harvest και πάντα θαύμαζα την προσφορά του στη πόλη. Σκεφτόμουν πως θα πρόσφερε πολλά στην Αθήνα κάτι τέτοιο και πάντα έψαχνα τη σωστή στιγμή να  προχωρήσω σε μια παρόμοια προσπάθεια στην Ελλάδα. Ένα βράδυ είχαμε βγει να φάμε με τη Νίκη, τη Μαρίνα, τη Μυρτώ και την Εκάβη και μιλούσαμε για αυτά που γίνονται γύρω
μας. Ανάφερα την ιδέα μου, το συζητήσαμε αρχικά με πολύ ενθουσιασμό και σταδιακά με μεγάλη λεπτομέρεια και έτσι ξεκινήσαμε.

Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;
Ναι, εννοείται, ήταν το βασικό μας κίνητρο. Υπό άλλες συνθήκες, δεν νομίζω πως θα προχωρούσαν τα πράγματα τόσο γρήγορα και αποφασιστικά.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ασχολήστε με τον εθελοντισμό;
Από μικρή στο σχολείο ασχολιόμουν σε κάποιο βαθμό με τον εθελοντισμό αλλά εκεί που άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο ήταν στο πανεπιστήμιο στην Αμερική με έναν οργανισμό που λέγεται Operation Smile, που δουλεύει με γιατρούς που κάνουν εγχειρήσεις σε παιδιά με cleft lip (χειλοσχιστία).

Πάς εισπράττετε το γεγονός ότι οι νέοι φεύγουν για το εξωτερικό ενώ εσείς επιστρέψατε στην Ελλάδα το 2009;
Εγώ επέστρεψα ευτυχώς σε μία σταθερή οικογενειακή εργασία το 2009 μετά από 11 χρόνια στο εξωτερικό. Μου έλειπε η Ελλάδα, η οικογένεια μου και οι φίλοι μου. Εάν δεν είχα αυτή την υποστήριξη, που με διευκόλυνε ιδιαίτερα κατά την επιστροφή μου, δεν ξέρω σίγουρα αν θα είχα γυρίσει.

Ποιές είναι οι αλλαγές που έχετε κάνει στην προσωπική σας ζωή για να προσφέρετε στο «Δεσμό»;
Μπορώ να πω ότι Δεσμός είναι σαν να έχω μία δεύτερη εργασία. Καταναλώνω πολύ χρόνο και ενέργεια για το ΔΕΣΜΟ, και σαφέστατα, δεν μου μένει τόσος χρόνος για εμένα και την προσωπική μου ζωή.

Μιά νέα μορφή εθελοντικής δράσης όπως είναι ο «Δεσμός» θεωρείτε ότι είναι πιο αποτελεσματική;
Αυτό που διαφοροποιεί τον Δεσμό από άλλους οργανισμούς είναι ο εθελοντισμός, είναι το ότι είμαστε στην διαδικασία του να δημιουργούμε προγράμματα που θα μπορέσουν να συνδυάσουν εθελοντές, δωρητές και ιδρύματα. Ο εθελοντισμός είναι ένα τεράστιο κομμάτι του Δεσμού και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να ανταποκρίνεται πολύς κόσμος. Πρέπει
να καταλάβουμε ότι όλοι κάπως μπορούμε να βοηθήσουμε..