Το Χαμόγελο του Παιδιού: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα…”

Μπορεί ο γιος του να έχει φύγει από την ζωή σε ηλικία 10 ετών, όμως το όνειρο
του έγινε πραγματικότητα! Χάρισε το χαμόγελο σε πολλά παιδιά και σε γονείς που το έχουν ανάγκη, σε τόσο δύσκολες στιγμές. Ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει το «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» όπου λειτουργεί τα τελευταία 17 χρόνια. Είναι μια κοινωνική προσφορά του ίδιου αλλά και πάρα πολλών εθελοντών που βοηθούν καθημερινά στην λειτουργία του οργανισμού. Ένα καθημερινός αγώνας προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Μια συνεχής προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, παρόλο που αντιμετωπίζει
σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το Χαμόγελο δημιουργήθηκε από την δική σας προσωπική ιστορία, πότε ξεκίνησε η δράση του και που βασίζεται;
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα, τον 10χρονο γιο μου που οραματίστηκε ένα σύλλογο για όλα τα παιδιά που τους λείπει το χαμόγελο. Εγώ απλά έθεσα τον εαυτό μου, όλες μου τις δυνάμεις, στην υλοποίηση του οράματος του Ανδρέα και μαζί με εμένα εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, μοιράστηκαν το όραμα και
πάλεψαν για την υλοποίησή του. Όσο ουτοπικό και εάν φαίνεται στόχος μας είναι κάθε παιδί να χαμογελά, όπως δικαιούται, όπως οφείλουμε να του παρέχουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει αυτό το ευρύτατο φάσμα δράσεων. Μέσα από τον οργανισμό και, με τη βοήθεια εργαζομένων και εκατοντάδων εθελοντών, υποστηρίζονται 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, δεκάδες δράσεις για τη φροντίδα και την προστασία της σωματικής και της ψυχικής υγείας, αλλά και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πώς αντιλαμβάνεστε προσωπικά την έννοια της κοινωνικής προσφοράς;
Για εμένα, 17 χρόνια μετά την ίδρυση του Χαμόγελου, υπάρχει η έννοια της συμμετοχής, όχι της προσφοράς. Ο Ανδρέας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» άλλαξαν καθοριστικά τoν τρόπο που βλέπω τον κόσμο. Δεν νιώθω ότι προσφέρουμε σε αναξιοπαθούντες αλλά ότι συμμετέχουμε στην τεράστια προσπάθεια να έχουν όλα τα παιδιά αυτά που δικαιούνται, αυτά που η κοινωνία οφείλει να παρέχει ως αυτονόητα.

Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός στην λειτουργία του Χαμόγελου και πόσοι είναι αυτοί που σας στηρίζουν;
Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας εθελοντικός οργανισμός. Από αυτό και το μόνο υπογραμμίζεται η τεράστια σημασία του ρόλου που διαδραματίζει ο εθελοντισμός στην καθημερινότητά μας. Σήμερα έχουμε 1862 ενεργούς εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, που απασχολούνται στις διάφορες δράσεις μας. Πολλά από όσα κάνουμε γίνονται πραγματικότητα χάρη και στην ενεργή δράση των εθελοντών μας.

Το κράτος είναι αρωγός σε αυτή σας την προσπάθεια;
Όπως και αρχικά συζητήσαμε, το κράτος δεν μας χρηματοδοτεί και σε πολλές
περιπτώσεις δυσκολεύει το έργο μας. Ωστόσο, το κράτος δεν είναι πάντα απρόσωπο, είναι ο Εισαγγελέας, ο Αστυνομικός, ο Γιατρός που συμμετέχει, θέλει να συμμετέχει και ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες καταφέρνει και βρίσκει λύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολλοί και μαζί τους έχουμε επιτύχει πολλά.

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο Χαμόγελο του Παιδιού και ποιές
είναι;
Πολύπλευρες και όχι μόνο οικονομικές. Για να υλοποιούνται όλες οι παραπάνω δράσεις, αντιλαμβάνεστε ότι επιτελείται καθημερινά ένας αγώνας σε πολλά επίπεδα.

Πείτε μας τέλος ποιά από τις εκατοντάδες παιδικές ιστορίες που έχετε ζήσει σας έχει συγκινήσει περισσότερο και γιατί;
Δεν ξέρω εάν μπορώ να σας πω μία… Μάλλον όχι. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, κάθε ιστορία διαφορετική.  Πώς θα μπορούσα να επιλέξω μία; Τα παιδιά που κακοποιήθηκαν και βρίσκονται στα σπίτια μας, κάθε ένα μία συγκλονιστική ιστορία. Τα παιδιά που εξαφανίζονται, η αγωνία
των γονιών… Οι αγκαλιές & τα δάκρυα χαράς όταν τα ξανασφίγγουν στην αγκαλιά τους. Παιδιά με προβλήματα σοβαρά υγείας που κάποια δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους… Ανεξάντλητες ιστορίες χαρούμενες, δυσάρεστες. Ειλικρινά, δεν μπορώ να επιλέξω κάποια.