Μέρω Κεσεσίογλου: Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνικής Δράσης Αφρικής και Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού

Μέρω Κεσεσίογλου: Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνικής Δράσης Αφρικής και Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, σε ηλικία 23 ετών ξεκίνησε το φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο συνεχίζει ακόμη και σήμερα παρόλο που η ζωή της έχει κινδυνεύσει ουκ ολίγες φορές.

Έχει μολυνθεί από νοσήματα και έχει πέσει στα χέρια ανταρτών που την κράτησαν όμηρο με στόχο να πάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια! Η Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού μιλά για τις δυσκολίες του έργου της αλλά και για τις εμπειρίες της στην Αφρική.

Κυρία Κεσεσίογλου ποια ήταν η αίτια που ξεκινήσατε να ασχολίστε με τα κοινά;
Η αιτία που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά είναι οι τύψεις που ένοιωσα όταν πρωτοπήγα στην Αφρική σε ηλικία 23 ετών. Είδα ότι στον 20 αιώνα υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε μια φορά την εβδομάδα και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τί σημαίνει για εσάς φιλανθρωπία και τί προσφορά;
Φιλανθρωπία για μένα σημαίνει αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας και προσφορά δωρεάν εφοδίων στον συνάνθρωπο για να ξεπεράσει τα προβλήματα του και να σταθεί στα πόδια του αξιοπρεπώς. Οφείλω να πω ότι το μήνυμα της φιλανθρωπίας το έχω εισπράξει από την οικογένεια μου, κυρίως από τον πατέρα μου Λουκά Κεσεσίογλου, ο οποίος ήταν φιλάνθρωπος στην Κωνσταντινούπολη.

Πόσο έχουν αλλάξει οι ανάγκες των ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια;
Δυστυχώς οι ανάγκες των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει διότι οι συνεχείς συρράξεις στην περιοχή καταστρέφουν αυτό που έχει δημιουργηθεί προγενέστερα. Οι ανάγκες είναι σχεδόν οι ίδιες. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για τροφή, για νερό, για φάρμακα, για ρουχισμό. Ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για την καθημερινή του επιβίωση.

Θέλω να μου περιγράψετε το συναίσθημα πώς νιώσατε όταν για πρώτη φορά υψώθηκε η Ελληνική σημαία σε Αφρικανική Χώρα;
Έχω υψώσει πολλές Ελληνικές σημαίες και αισθάνθηκα υπερηφάνεια όταν την υψώσαμε με την υπόκρουση του Ελληνικού ύμνου, ενώ τα παιδιά ήταν ντυμένα τσολιαδάκια. Στην πρόσφατη μου αποστολή μεταξύ των εθελοντών μου βρέθηκε και ένας τούρκος, ο οποίος αναγκάστηκε να φωτογραφηθεί μπροστά στην Ελληνική σημαία μαζί με τους άλλους εθελοντές.

Ποιό είναι το όραμα της Ελληνικής Δράσης της Αφρικής;
Το όραμα της Ελληνικής Δράσης Αφρικής είναι να κτίσει όσο γίνεται περισσότερα σχολεία, διότι με την παιδεία μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα της φτώχειας. Προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε κυρίως κορίτσια, διότι εκπαιδεύοντας ένα κορίτσι εκπαιδεύουμε ένα έθνος, ενώ εκπαιδεύοντας ένα αγόρι εκπαιδεύουμε μια μονάδα.

Ως δράση ποιές είναι οι ανάγκες που έχετε σήμερα;
Η δράση μας έχει ανάγκη κυρίως χρήματα διότι η μεταφορά του υλικού είναι πολυδάπανη και χρονοβόρα. Δυστυχώς στην Αφρική πληρώνουμε και τέλη τελωνείου για την ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με τα μεταφορικά που είναι υπέρογκα.