Στα χνάρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η έφηβη που καθήλωσε τους πάντες όταν μίλησε για το περιβάλλον στο Νταβός

Η 15χρονη από τον Καναδά είναι γνωστή στην χώρα της και όπως όλα δείχνουν η ομιλία της θα απασχολήσει την επικαιρότητα για καιρό.


Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είναι μόνη της στον αγώνα που δίνει για το περιβάλλον. Στο πλευρό της εδώ και καιρό στέκεται η έφηβη Ότομν Πελτιέρ που δηλώνει ακτιβίστρια για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και εξαπολύει πυρά στους ηγέτες του κόσμου που όπως επισημαίνει, δεν κάνουν όσα πρέπει για την προστασία του πλανήτη.

Η 15χρονη, που κατάγεται από το βόρειο Οντάριο, κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, μοιράστηκε με το κοινό την ανησυχία της για την αδυναμία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το σημαντικό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον μας.

Η Πελτιέρ, τα τελευταία οκτώ χρόνια από την ζωή της, ασκεί πιέσεις στους πολιτικούς για να αναλάβουν δράση, υποστηρίζοντας πως το καθαρό πόσιμο νερό στις αυτόχθονες κοινότητες πρέπει να διαφυλαχθεί.

«Ολοι νοιάζονται μόνο για τον τρόπο που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα. Μήπως ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στα άλλα σημαντικά θέματα της ζωής;», σημείωσε η 15χρονη.

Επίσης, σχολίασε πως η ηλικία της σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο στην αντίληψη της για όσα συμβαίνουν.

«Είμαι ένας νέος άνθρωπος που δεν μπορεί να ακουστεί γιατί κάποιοι τον υποτιμούν λόγω της ηλικίας του», τόνισε.

«Όμως το μέλλον ανήκει στην γενιά μου και εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες όσων εσείς κάνετε», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ενόψει της Συνόδου του Νταβός η παγκόσμια ελίτ εξέφρασε για πρώτη φορά τόσο έντονα τους φόβους της για το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή των κινδύνων για τους οποίους ανησυχούν αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας ενόψει της συγκέντρωσης της παγκόσμιας ελίτ στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός.

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση κινδύνου, που συντάχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), διαπίστωσε ότι οι πέντε μεγαλύτερες ανησυχίες για τον πλανήτη ήταν όλες περιβαλλοντικές – από τις ακραίες καιρικές συνθήκες μέχρι την απώλεια της βιοποικιλότητας και γεγονότα όπως πετρελαιοκηλίδες και ραδιενεργές μολύνσεις.

Αυτό προκύπτει καθώς οι εμπορικοί πόλεμοι και η άνοδος των εθνικιστικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο συμπεριλήφθηκαν επίσης στις ανησυχίες για το πλανήτη από την ομάδα των 750 και πλέον εμπειρογνωμόνων και φορέων λήψης αποφάσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, την ώρα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις χώρες να συνεργαστούν ώστε να βρουν λύσεις σε αυτά τα φλέγοντα ζητήματα.

(Με πληροφορίες από την HuffPost Canada)