Γ. Πατούλης: «Μόνο αν κρατάμε ζωντανή τη μνήμη θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε να ξαναζήσει η ανθρωπότητα τραγωδίες όπως το ολοκαύτωμα»

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής στην εκδήλωση «Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος” που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες αποτροπιαστικές ενέργειες για το ανθρώπινο είδος όπως το ολοκαύτωμα, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ομιλία που πραγματοποίησε στην εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος” που διοργανώθηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, από την Περιφέρεια Αττικής και Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας Μ. Αλχανάτης, ο σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα S. Hasson, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Α. Ταραμπουλούς. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το ολοκαύτωμα είναι μία τραγική στιγμή της ιστορίας που σημάδεψε την ανθρωπότητα με μελανά χρώματα και πρόσθεσε πως η 27η Ιανουαρίου που καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε την θυσία των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στους θαλάμους αερίων της Ναζιστικής Γερμανίας και κάηκαν στα κρεματόρια και στους φούρνους του Άουσβιτς, του Νταχάου και των άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης. «Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, που το φυλετικό μίσος, οι φανατισμοί, οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί, στιγμάτισαν ανεξίτηλα την ανθρωπότητα και τραυμάτισαν το ανθρώπινο είδος, καταρρακώνοντας κάθε έννοια σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και στο συνάνθρωπο, αλλά και κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού γενικότερα» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής. Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε πως από τους 11 εκατομμύρια νεκρούς, που άφησε πίσω του το ολοκαύτωμα, από αυτούς, περίπου 6 εκατομμύρια ήταν Εβραίοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 65 περίπου χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι συμπατριώτες μας και σημείωσε πως τέτοια γεγονότα πρέπει να μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των ανθρώπων, διότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αποτρεπτική για την επανάληψη παρόμοιων αποτροπιαστικών ενεργειών για το ανθρώπινο είδος». Αναφερόμενος στη διάσωση Ελλήνων Εβραίων εξήρε το αίσθημα αλληλεγγύης που επέδειξαν χριστιανοί Έλληνες οποίοι, όπως ανέφερε, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους, τους έκρυψαν και τους περιέθαλψαν, διακινδυνεύοντας ακόμη και τις ζωές και την ύπαρξη και των δικών τους οικογενειών. «Πρέπει να προβάλλουμε τέτοιες περιπτώσεις δίκαιων ανθρώπων και να εμπνευστούμε από αυτές. Το Ολοκαύτωμα είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο» υπογράμμισε και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2020, 75 χρόνια μετά από αυτές τις τραγικές πτυχές της ιστορίας, οφείλουμε να διδάξουμε στις νέες γενιές τις πληγές που άφησαν πίσω τους η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, ώστε η ανθρωπότητα να μην ζήσει πότε ξανά τέτοια γεγονότα».

Στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο κ. Πατούλης κατέθεσε στεφάνι  στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα μαζί με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Αλβέρτο Ταραμπουλούς.