Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC.

Το σύνθημα #IAmAndIWill, #ΕίμαιΚαιΘαΚάνω καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μία ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.

Ταυτόχρονα σήμερα το απόγευμα σε απευθείας αναμετάδοση από το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula van der Leyen, θα ανακοινώσει επίσημα το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη συμμετοχή των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών ως ισότιμων εταίρων.

Περισσότερες γνώσεις για την πρόληψη

Από την 1η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έως σήμερα, η επιστήμη έχει ανακαλύψει πολλά για τους παράγοντες κινδύνου. Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τεκμηρίωσε τη συσχέτιση της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο. Έναν χρόνο αργότερα, το IARC συσχέτισε τα περιττά κιλά με οκτώ μορφές καρκίνου.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2010, τα 193 κράτη-μέλη του ΠΟΥ κατέληξαν σε συμφωνία για την καρκινογόνο δράση του αλκοόλ. Η δράση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη (όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο).