Ιωάννης Σμέρνος: Εταιρεία ανακύκλωσης σαπουνιών για την βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και προστασία του περιβάλλοντος!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Καθαρά Χέρια;

Η δράση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ (www.cleanhands.gr) ξεκίνησε στην αρχή του 2012 στο νησί της Κω, βασιζόμενη στην ιδέα ότι σε περίοδο βαθιάς κρίσης και ύφεσης δεν υπάρχει ανάγκη μονάχα για τρόφιμα αλλά και για βασικά είδη ατομικής υγιεινής – το πρόβλημα ήταν βέβαια που θα βρίσκαμε τις πρώτες ύλες χωρίς κόστος – η απάντηση ήρθε μέσα απο την δύναμη της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση κάποιον υλικών μπορεί να φέρει την ανατροπή;
Το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και οι επιπτώσεις της εναπόθεσης απορριμμάτων κάνουν την ανακύκλωση πιο απαραίτητη.Με την επεξεργασία και την
εκ νέου χρήση των υλικών στη διαδικασία παραγωγής, η ανακύκλωση προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις πρώτες ύλες και τον όγκο των απορριμμάτων.

Από το 2012 που δραστηριοποιήστε στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς ποιές είναι οι δράσεις που έχετε κάνει;
Οι κοινωνικές δράσεις μας έγιναν αρχικά στην Κω σε φτωχές οικογένειες, στους καταυλισμούς Ρομά, στις Φυλακές όπου προσφέρθηκαν ποσότητες σαπουνιού. Ενημέρωση του κοινού στην πλατεία της Κω για την δράση μας και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα με την υποστήριξη της περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Προσφορά σαπουνιών στο προαναχωρισιακό κέντρο Κορίνθου. Εκπαιδευτικές δράσεις με σχολεία, πρόσφατη δράση με το 1ο δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης, στο Γηροκομείο της Ενορίας Αγ. Αθανασίου στο Αρμένιο – Λάρισας. Προσφορά σαπουνιών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου σε παιδιά Ρομά στο Τύρναβο Λάρισας. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των ειδικών κοινωνικών ομάδων πάνω σε θέματα ατομικής υγιεινής, με στόχο την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινήσατε την δράση σας ως A.M.K.E στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ποιές είναι οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει;
Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει αφήσει κατά πολύ πίσω το έργο μας. Οι δυσκολίες και τα καθημερινά προβλήματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εθελοντισμό. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η μη αποδοχή και κατανόηση του έργου μας. Η υπέρβαση αυτών των δυσκολιών επιτυγχάνεται με τη συνεχή παρουσία των ανθρώπων μας και την υποστήριξη των μελών.

Στο τέλος της ημέρας κ. Σμέρνο, τί λαμβάνετε εσείς προσωπικά από αυτή σας την δραστηριότητα;
Μου αρέσει να εργάζομαι εθελοντικά με κάτι ουσιαστικό, ώστε να μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου ένα προϊόν απαραίτητο στην καθημερινότητα μας. Αυτή η κοινωνική δράση αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Μπορούμε με απλές πράξεις να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Η ιδέα είναι αρκετά απλή. Έχετε μείνει ποτέ σε ένα ξενοδοχείο; Γνωρίζετε τα σαπούνια που σας παρέχει το ξενοδοχείο; Πότε ήταν η τελευταία φορά που τα χρησιμοποιήσατε; Οι πιθανότητες είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό το μικρό σαπούνι μερικές φορές, και το 90% από αυτό που έμενε πίσω θα κατέληγε στα σκουπίδια. Το οποίο και γίνεται χημικό απόβλητο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Την ίδια στιγμή, που παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε σαπούνι. Πολλά από αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν από κάτι τόσο απλό μ’ ένα σαπούνι και νερό στα χέρια τους. Επίσης τα ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ μπόρεσαν να το επιτύχουν αυτό χωρίς αμειβόμενο προσωπικό.