Αφροδίτη Βουϊκίδη: Launch Director της ASHOKA GREECE

 

Πόσο δύσκολο αλλά και πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί ένας κόσμος που ανταποκρίνεται αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές προσκλήσεις;

Ένας κόσμος που ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις κοινωνικές προκλήσεις αποτελεί το όραμα του Ιδρυτή της Ashoka, Bill Drayton και ύστερα ολόκληρου του οργανισμού για όλα αυτά τα χρόνια.

Για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια κοινωνία όπου οι πολίτες της οδηγούν τις λύσεις για τα προβλήματα γύρω τους (Everyone A ChangemakerTM), η παιδική ηλικία καθώς και η εκπαίδευση παίζουν ύψιστο ρόλο. Γι’αυτό και γίνεται μια σημαντική επένδυση και εστίαση στην παιδική ηλικία μέσω της Ashoka έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται με συγκεκριμένο τρόπο και να μπορούν να αξιολογήσουν τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω τους, να μπορούν να σχεδιάζουν της κατάλληλες λύσεις και να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να δράσουν. Πάνω από το 80% των Fellows ξεκίνησαν την πρώτη τους πρωτοβουλία όταν ήταν ακόμα έφηβοι. Στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των νέων γενικότερα η Ashoka έχει δει ένα δυναμικό παγκόσμιο μονοπάτι να διαγράφεται: οι κοινωνικοί επιχειρηματίες αναπτύσσουν καινοτόμα και δυναμικά εκπαιδευτικά μοντέλα, υποστηρίζοντας τους νέους να κερδίσουν ουσιώδεις δεξιότητες που οδηγούν στο να αποτελέσουν ενεργούς πολίτες και φορείς αλλαγής. Η Ashoka με εμπειρία 30+ χρόνων γνωρίζει καλά πλέον, πως να επιλέγει και να αναδεικνύει πρωτοπόρους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες παγκοσμίως και πως να τους συνδέει με τους βασικούς παίκτες μίας κοινωνίας. Όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται μαζί, δεν έχουμε παρά να θεωρήσουμε πως ένας κόσμος που ανταποκρίνεται γρήγορα, αποτελεσματικά και που παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων είναι μεν δύσκολο να δημιουργηθεί αλλά σίγουρα εφικτό.

Ποιά είναι τα κριτήρια για να μπορέσει μια ιδέα να είναι αποτελεσματική και καινοτόμα;
Με λίγα λόγια, το σημαντικότερο είναι μια ιδέα να περάσει στη πράξη με ένα ξεκάθαρο κοινωνικό σκοπό και όταν αυτή η ιδέα δεν φέρει τα αποτελέσματα που περιμένουμε να είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας για να φέρουμε την αλλαγή που θέλουμε. Η Ashoka εστιάζει στα παρακάτω χαρακτηριστικά για να μπορέσει κάποιος να θεωρηθεί ηγέτης στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και η ιδέα του να είναι πραγματικά αποτελεσματική και καινοτόμα.
1. Στις νέες ιδέες (μια νέα ιδέα, μια νέα λύση ή προσέγγιση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα)
2. Στη Δημιουργικότητα
4. Στην Επιχειρηματική Ποιότητα του κάθε ανθρώπου
5. Στον Κοινωνικό Αντίκτυπο της Ιδέας
6. Στην Hθική και τα προσωπικά γνωρίσματα του επιχειρηματία 73