Το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη είναι γεγονός

Ένας παγετώνας που περιείχε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στάθηκε η αφορμή για να πάρουν οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου Πέτζο 3000 στο χειμερινό θέρετρο Βαλ ντι Σόλε στο Τρεντίνο στην Ιταλία, μια άνευ προηγουμένου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση: Να δημιουργήσουν το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο.

Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών, μαχαιροπήρουνων, πιάτων αλλά και τα καλαμάκια, οι πλαστικές τσάντες και τα μικρά σακουλάκια απαγορεύτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιταλία όταν τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας σε έναν παγετώνα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Πέτζο 3000, είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες των Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Μιλάνου-Μπικόκα τον περασμένο Απρίλιο, αποκάλυψε πως η επιφάνεια του παγετώνα Φόρνι -πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες των ιταλικών Άλπεων και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Στέλβιο- περιείχε 131 με 162 εκατ. πλαστικά σωματίδια, περιλαμβανομένων μικροπλαστικών ινών και πολυαιθυλενίου.

 

Κατά τους επιστήμονες, τα σωματίδια πλαστικού προήλθαν από τα είδη ρουχισμού των λάτρεων των χειμερινών σπορ και τον εξοπλισμό τους και μεταφέρθηκαν στον παγετώνα μέσω των ανέμων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των υπεύθυνων του Πέτζο 3000 να δημιουργήσουν το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη, αποδεικνύει πως σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντός μας, πάντα υπάρχουν λύσεις. Για τον Κριστιάν Καζαρότο, παγετωνολόγο ο οποίος εργάζεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Τρέντο, «αν τα πλαστικά φτάσουν μέχρι τα βουνά, θα παραμείνουν εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα -ακόμη και δεκαετίες ολόκληρες- και θα βλάψουν το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας, αφού θα εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα». Για τον ίδιο, η απόφαση να απαγορευτεί το πλαστικό στο Πέτζο 3000, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των επόμενων γενιών. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα σε ολόκληρες τις Άλπεις.