Κατερίνα Ντάση: “Ό,τι έχω είναι και δικό σου” ένα βιβλίο – ημερολόγιο γύρω από τα στερεότυπα

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, στα Γιάννενα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου-ημερολογίου «Ό,τι έχω είναι και δικό σου»-Υγεία και Δωρεά Οργάνων (Ιατρικές Εκδόσεις «Βήτα») το οποίο έχει γράψει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Ντάση, ενώ την εικονογράφηση έχει κάνει η Μαρία Σινάνογλου.

Η κ. Ντάση, με καταγωγή από τη Βαλανιδορράχη Πρέβεζας, είναι διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας.

Το βιβλίο – ημερολόγιο του έτους 2020 είναι μία πρόταση να συλλογιστούμε πάνω στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, ένα ζήτημα το οποίο δεν συζητείται σε βάθος.

Μέσα από την κεντρική ιστορία του βιβλίου φανερώνεται η σημασία της απόφασης για μια δωρεά.

Σε μια εποχή που φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιληφθούμε τον θετικό αντίκτυπο μιας απόφασης στις ζωές των άλλων, το καίριο αυτό θέμα που προβάλλει το βιβλίο, θέλει να φωτίσει τη δυνατότητα να δούμε τις σχέσεις μας και τον κόσμο με πιο αισιόδοξη προοπτική.

Την προοπτική ώστε ως πολίτες να απεγκλωβιστούμε από στερεότυπα και ταμπού που εμποδίζουν την απόφαση να προβούμε στη δωρεά οργάνων και να αποκτήσουμε «μεταμοσχευτική» συνείδηση.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη απώλεια αποτέλεσε για μένα πρώτο μέλημα. Το θέμα της απώλειας υποστηρίζεται με πολλά στοιχεία από τη λαογραφική παράδοση του λαού μας. Ο πόνος του θανάτου γρήγορα αντικαταστάθηκε από τη χαρά που ξαναγύρισε σαν λύτρωση στη μάνα.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ενημερωτικό έντυπο εικονογραφημένο περί της δωρεάς οργάνων, το οποίο αποτελεί εργαλείο για όλους τους αναγνώστες, από την πιο μικρή ηλικία, προκειμένου να γνωρίσουν τι σημαίνει δωρεά οργάνων και ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σήμερα.