Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»: «Φιλοξενεί 125 άτομα με αναπηρίες»

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» ιδρύθηκε το 1990, με την πρωτοβουλία της κας Μαρίας Τσούτσου, μητέρας παιδιού με νοητική υστέρηση και με τη βοήθεια ευαισθητοποιημένων πολιτών των πόλεων Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» παρέχει κατάρτιση, κοινωνική αποκατάσταση, συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη, συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες δια βίου εκπαίδευση και φροντίδα σε 125 άτομα εκπαιδεύσιμα και ασκήσιμα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, κινητικές, αισθητηρίων οργάνων, λόγου, ελαφρές ψυχικές διαταραχές, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.λ.π., άνω των 15 ετών από όλο το νομό Αιτωλ/νίας, που μετά τη φοίτησή τους στο ειδικό δημοτικό σχολείο, εκπαιδεύονται εντελώς δωρεάν.

Επίσης παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και ιατρική στήριξη, εντελώς δωρεάν, σε όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με νοητική υστέρηση και βοηθά στην ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των νέων μας. Διονυσία Σαμαντά: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»

Κα Σαμαντά ποιά ήταν η αιτία που ασχοληθήκατε με τα κοινά και ιδιαίτερα με το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα»;
Η συνεχής αναζήτηση εμπειριών, η αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, που απειλούν να αλλοιώσουν τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Ηθικής, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης με οδήγησε στο Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» για νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, ένα έργο, που αποτελεί φάρο αγάπης στο Νομό για τους αδύναμους συνανθρώπους μας. Με ενέπνευσε και ενστερνίστηκα το όραμα της ιδρύτριας και Προέδρου για 25 χρόνια του Εργαστηρίου, Μαρίας Τσούτσου, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, που πάλεψε για τις παραπάνω αξίες.

Ως άνθρωπο τί σας πρόσφερε η ενασχόληση σας με τα κοινά;
Πριν από 5 περίπου μήνες ανέλαβα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης την Προεδρία του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ». Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την πορεία του Εργαστηρίου και εθελοντικά, από τις θέσεις που υπηρέτησα στον δημόσιο τομέα στήριζα το έργο αυτό. Η εμπλοκή μου στα συλλογικά προβλήματα της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των νέων με νοητική υστέρηση και των οικογενειών τους, μου προσφέρει ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση αλλά πάνω απ΄όλα η αγάπη που εισπράττω καθημερινά από τα παιδιά, με ολοκληρώνουν ως άνθρωπο.

Υπάρχει ευαισθησία των ανθρώπων στις ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες ή υπάρχει ρατσισμός;
Είναι λυπηρό, καταρχάς, το φαινόμενο του ρατσισμού που στη σύγχρονη κοινωνία, δεν έχει εκλείψει, παρά τα τεχνολογικά επιτεύγματα και την καλύτερη από άποψη ποιότητας παιδεία που λαμβάνει σήμερα ο άνθρωπος. Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» από την αρχή της λειτουργίας του, με πολλές δράσεις και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα του κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού, σε κοινωνική αποδοχή και ένταξη των ανθρώπων με νοητική υστέρηση.
Η ισότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόσμο δίκαιο με δημοκρατικές αξίες και πάνω απ΄όλα πολιτισμένο.

Υπάρχουν καθημερινά πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε για την σωστή λειτουργία του εργαστηρίου. Ο Δημόσιος φορέας πόσο κοντά σας είναι;
Ο δημόσιος φορέας, παρά τις δυσκολίες, είναι κοντά μας. Η συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης (τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και εμπλεκόμενα υπουργεία) είναι αρίστη, όπως αρίστη και δεδομένη είναι η συνεργασία μας με την Εκκλησία. Καθημερινά όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την βιωσιμότητα του φορέα και η εύρεση πόρων. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και θα υπάρχουν, όμως προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε.