Μία ξεχωριστή εμπειρία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Μία πολυαισθητηριακή εμπειρία σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν σε γηροκομεία προτείνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κάνοντας τους ξενάγηση μέσα από γηροκομεία… με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας!

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να κάνουν 3-d βόλτα ανάμεσα στα εκθέματα, χάρη στην ξεχωριστή εμπειρία θα προσφέρουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η ομάδα θεάτρου seveneleven, κατά το δεύτερο κύκλο εργαστηρίων που πραγματοποιούν σε μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σοφή παρέα στο Μουσείο».

Kατά τους επόμενους έξι μήνες, το Μουσείο μαζί με την seveneleven -η οποία ειδικεύεται στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε άτομα τρίτης ηλικίας μέσω του προγράμματος «θάλλω»- θα επισκεφθούν 12 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία στην Αττική.
Oι ηλικιωμένοι θα «ζήσουν» την εμπειρία μιας επίσκεψης στο Μουσείο, μέσω μίας εικονικής ξενάγησης στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου που αφορά τον Κυκλαδικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στα γηροκομεία υλοποιείται για δεύτερη χρονιά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ.

Μέχρι σήμερα πάνω από 400 ηλικιωμένοι έχουν συμμετάσχει, εκ των οποίων το 85% ζουν με κάποια μορφή άνοιας. Σκοπός των εργαστηρίων δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία των ηλικιωμένων που διαμένουν σε γηροκομεία και δεν μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο αλλά και η βιωματική επαφή τους με τον πολιτισμό των Κυκλάδων. Ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πολυαισθητηριακή εμπειρία που προσφέρει φαίνεται να περιορίζει κάποια συμπτώματα όπως το στρες και η σύγχυση.

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στα γηροκομεία με προφορά γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρίας efood. Το βίντεο σχεδιάστηκε από την εταιρία 2MONOCHANNELS. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλε η Αλεξία Κυριακοπούλου.