«ΑλλάΖΩ Σελίδα» για τον πλανήτη με την Εθνική Βιβλιοθήκη

Ένα καινούργιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το «ΑλλάΖΩ Σελίδα», ξεκινά αυτές τις μέρες με εργαστήρια στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει παιδιά και εφήβους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην… αλλαγή σελίδας του πλανήτη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σχεδιάστηκε και συντονίζεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και θα κορυφωθεί με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020 (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) πριν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Δράσεις δημιουργικής γραφής, φυσικής, μαθηματικών, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, μαγειρικής κ.ά. έχουν διαχωριστεί σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια για κάθε μήνα, τα οποία ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα που ονομάζεται «Σελίδα». Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα https://network.nlg.gr/.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον, όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας», παρακινούν τα παιδιά οι διοργανωτές.. «Ένας για όλους και όλοι για έναν! Ήρθε η ώρα για δράση, δημιουργικές λύσεις, ανταλλαγή απόψεων, εντοπισμό των προβλημάτων, η αναμενόμενη στιγμή όπου το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μια νέα Γη που θα σφύζει από ζωή, γεμάτη πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, όπου οι άνθρωποι θα συνεργάζονται ειρηνικά για το καλό του συνόλου και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή τροφή, σε φθηνή και καθαρή ενέργεια, σε αξιοπρεπή εργασία».

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συγκεκριμένου καταλόγου ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, το οποίο προσυπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015 χώρες από όλο τον κόσμο μεταξύ τους και η Ελλάδα.