Πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια κάθε μέρα;

Μεγαλύτερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις φαίνεται πως είναι το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων.

Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική έρευνα, ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετά κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθούν, ενώ βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση και θα μπορούσαν να «ταΐσουν» ανθρώπους που πεινάνε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν δεν υπήρχε αυτή η σπατάλη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού.

Η προηγούμενη εκτίμηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ήταν ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πετά καθημερινά φαγητό 214 θερμίδων.

Η νέα υπερδιπλάσια ποσότητα των 527 θερμίδων είναι περίπου το ένα πέμπτο των 2.500 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μόνικα βαν ντεν Βέρμα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, που ανέλυσαν στοιχεία για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, υπολόγισαν ότι η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.