Ρόδη Κράτσα: “Ένα ακόμη βραβείο για μία δραστήρια Ελληνίδα…”

Η Ρόδη Κράτσα, πρώην ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή με μεγάλη αναγνώριση και πολλές επιτυχίες. Πρόσφατα, της απενεμήθη σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης το Βραβείο Elissa-Didon γα τον αγώνα της για την ειρήνη και την πρόοδο στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα για την προώθηση του ρόλου των γυναικών. Παράλληλα, ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρος της Ν.Δ. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στοχεύει να δώσει νέα πνοή και κοινωνική διείσδυση στο πολιτικό αυτό όργανο.

Έχετε ένα πολυσχιδές έργο. Τί σημαίνει κοινωνική προσφορά για εσάς;
Είναι αυτό που γεμίζει τη ζωή μας με ευγενή αισθήματα και συναισθήματα, που δίνει περιεχόμενο στην αποστολή μας, που μας κρατάει σε εγρήγορση, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ως κοινωνική προσφορά, νιώθω και υπηρετώ κατ’αρχάς την πολιτική. Είναι για εμένα το όραμα, ο σχεδιασμός, ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες ζωής, σήμερα και στις μελλοντικές γενιές σε όλους τους τομείς: την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και συνεργασία στον κόσμο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και θεωρώ πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας το λαϊκισμό, την πολιτικάντικη συμπεριφορά για την εφήμερη επιτυχία, χωρίς βάθος στην πολιτική πράξη. Έχουν μεγάλη ευθύνη τα κόμματα, οι ίδιοι οι πολιτικοί αλλά και τα μέσα ενημέρωσης για τα μοντέλα πολιτικών που προβάλλουν και κατασκευάζουν σε πολλές περιπτώσεις. Έχω μεγάλο σεβασμό και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικούς φορείς σε διάφορους χώρους. Είναι πηγή δημιουργίας, έμπνευσης και προόδου. Έχω στηρίξει ποικιλοτρόπως αυτήν την κοινωνία των πολιτών και μετέχω σε πολλούς φορείς στη χώρα μας και αλλού. Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω ότι και τα παιδιά μου δίνουν μέρος του εαυτού τους και του χρόνου τους στο κοινωνικό έργο.

Ως γυναίκα πρωταγωνίστρια της πολιτικής σκηνής βιώσατε ποτέ τον ρατσισμό;
Όλες οι γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή ρατσισμού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη δημόσια ζωή, στην καθημερινότητα, την οικογενειακή ζωή, τον εργασιακό χώρο. Είναι όμως σημαντικό ότι σήμερα μιλάμε ανοικτά γι’αυτό το θέμα, το καταγγέλλουμε, το κυνηγάμε ακόμη και στις κοινωνίες, όπου η δημοκρατία τώρα προσπαθεί να εδραιωθεί. Αποδεικνύεται πάντως ότι οι νοοτροπίες δύσκολα αλλάζουν και οι γυναίκες πρέπει να δίνουν ακόμη μεγάλο αγώνα για να διακριθούν και να αναγνωρισθούν. Πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερες, δικαιότερες συνθήκες για τα νέα κορίτσια. Η κοινωνία και η Πολιτεία πρέπει να το πιστέψουν και να δεσμευθούν προς αυτόν το στόχο.

Σε ποιούς τομείς έχετε κυρίως ευαισθητοποιηθεί;
Η πολιτική είναι πολυδιάστατη ενασχόληση και έτσι έχω ασχοληθεί με πολλούς τομείς από τις μεταφορές και τη σταθερότητα του ευρώ, τις επενδύσεις, την απασχόληση έως τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ανάπτυξη των περιφερειών μας και τις σχέσεις με τη γειτονιά της Ευρώπης και με τον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι οι τομείς είναι αλληλεξαρτώμενοι και τόσο σημαντικοί την εποχή αυτή που η Ευρώπη και η χώρα μας ιδιαίτερα αναζητούν το βηματισμό τους. Πάντα όμως η θέση και ο ρόλος των γυναικών ήταν και είναι από τις προτεραιότητές μου. Σήμερα, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι μεγάλη προστιθεμένη αξία για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ή για την καλύτερη διακυβέρνηση. Τη χώρα μας την αφορά πολύ έντονα αυτή η διαπίστωση.

Βραβεύεστε για τον αγώνα σας για την θέση της γυναίκας στην Μεσόγειο. Τί έχετε κάνει γι’αυτό και τι σημαίνει το βραβείο αυτό για εσάς;
Γυναίκες και Μεσόγειος από την ιστορία έως το σύγχρονο κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Γυναίκες με δύναμη, συναίσθημα και κουράγιο από την Elissa-Didon έως τις ηρωίδες της ελληνικής επανάστασης αλλά και τις σύγχρονες γυναίκες που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας στο Βορρά, του τυφλού φονταμενταλισμού στο Νότο. Σε όλη τη διαδρομή μου ανέδειξα την ανάγκη στήριξης, ενθάρρυνσης και προώθησης των γυναικών σε όλες τις κοινωνίες. Είναι απατηλό κι επικίνδυνο, να νομίζουμε ότι θα επιτύχουμε την ανάκαμψη, την ειρήνη, την εθνική ή κοινωνική συνοχή, αφήνοντας τις γυναίκες στο περιθώριο. Το Βραβείο Elissa-Didon έχει μεγάλη σημασία για εμένα, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζει το έργο μου, αλλά κυρίως γιατί
αναδεικνύει αυτήν την ανάγκη και δέσμευση για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών.