Οι μεγαλύτερες όπερες, τα σπουδαιότερα μουσεία προσφέρουν δωρεάν το έργο τους

Ημέρες τέχνης δωρεάν μέσα από τον υπολογιστή σας!

Από το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης ως το Μουσείο Κυκλaδικής Τέχνης στην Αθήνα, από την Metropolitan Opera ως τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, πολιτιστικοί οργανισμοί ηγέτες που καθορίζουν τη σκηνή της τέχνης προσφέρουν δωρεάν υλικό από τον μοναδικό τους πλούτο ειδικά αυτές τις μέρες της καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Μουσεία, θέατρα, αίθουσες συναυλιών είναι από τις πρώτες που δέχθηκαν πλήγμα με το ξέσπασμα της πανδημίας λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης θεατών σε κλειστό χώρο. Καθώς όμως ο πολιτισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ψυχαγωγίας, ανάτασης και ανατροφοδότησης, υπάρχουν λύσεις πρόσβασης σε μοναδικές συλλογές, παραστάσεις και συναυλίες. Εν μέσω καραντίνας στο σπίτι, υπάρχει χρόνος και πλέον δυνατότητα να ανακαλύψουμε σπουδαία έργα, μερικές φορές ακόμα και σε φορείς που πριν δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα.

Το πρώτο καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση της έκαναν σπουδαίες σκηνές όπερας και φιλαρμονικές και μάλιστα ακαριαία, αμέσως μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι κάθε βράδυ στις 7.30 ώρα Νέας Υόρκης, από τις 16 Μαρτίου, θα προσφέρει δωρεάν αναμετάδοση σημαντικών παραστάσεων! Η αρχή θα γίνει με την Κάρμεν του Μπιζέ σε μουσική διεύθυνση Yannick Nézet-Séguin με την Elīna Garanča ως Κάρμεν και τον Roberto Alagna ως Δον Χοσέ. Mετά τη μετάδοση, το περιεχόμενο αυτό θα παραμένει ενεργό στη σελίδα metopera.org για 20 ώρες και στη συνέχεια θα μπορεί κάποιος να το δει στην ειδική on demand υπηρεσία. Θα παρουσιαστούν αριστουργηματικές παραστάσεις των τελευταίων 14 ετών.

H Φιλαρμονική του Βερολίνου που θα παραμείνει κλειστή ως τις 19 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτή δωρεάν για το κοινό την πλατφόρμα των ψηφιακών συναυλιών. Εκατοντάδες συναυλίες από τα τελευταία 60 χρόνια, σπάνιες συνεντεύξεις και πορτρέτα καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στο μοναδικό της αρχείο.

H Oπερα της Βιέννης ανοίγει από την Κυριακή 15 Μαρτίου τις μεταδόσεις της δωρεάν για το παγκόσμιο κοινό στο www.staatsoperlive.com. Οι μεταδόσεις θα είναι καθημερινές ως τις 2 Απριλίου. Ολο τον Μάρτιο το Rossini Opera Festival θα μεταδίδει μερικές από τις πρόσφατες παραγωγές του στο πλαίσιο του «Soirées musicales». Η μετάδοση θα γίνεται στις 8.30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας και θα περιλαμβάνει συναυλίες και παραστάσεις των τελευταίων 10 ετών, στο www.rossinioperafestival.it

Μια άλλη σημαντική διέξοδος και πηγή γνώσης αυτές τις μέρες του εγκλωβισμού στα σπίτια, είναι η επίσκεψη στους διαδικτυακούς τόπους κορυφαίων μουσείων που έχουν φροντίσει να διαθέτουν πληροφορίες για τις συλλογές τους, ακόμα και ψηφιακές περιηγήσεις! Καταρχάς, χάρη στην πλατφόρμα της Google Arts & Culture, 500 μουσεία ανά τον κόσμο προσφέρουν ψηφιακές περιηγήσεις που επιτρέπουν σε όλους μας να τα «επισκεφτούμε» ακόμα και από τον καναπέ του σπιτιού μας. Αυτές τις μέρες της καραντίνας, είναι σίγουρα ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα ανακαλύψουν αυτούς τους θησαυρούς αυτών των μουσείων. Ανακαλύψτε τους στο https://artsandculture.google.com/