Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό

Ο απλός είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος!

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον κορονοϊό είναι να σιγουρευτείτε ότι πλένετε πάντα τα χέρια σας σωστά με σαπούνι και νερό.

Αυτό τουλάχιστον, διαβεβαιώνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και πολλοί άλλοι οργανισμοί και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας,

Γιατί όμως το σαπούνι με το νερό είναι τόσο αποτελεσματικό;

Οι ιοί είναι βιολογικοί παράγοντες που συνήθως αποτελούνται από τρία σημαντικά δομικά στοιχεία. Αυτό περιλαμβάνει τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το RNA τους, το οποίο περιέχει τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο ασθενέστερος κρίκος του ιού είναι η λιπιδική διπλοστοιβάδα του, πράγμα που σημαίνει ότι η διάλυση αυτής της λιπαρής μεμβράνης θα καθιστούσε τους ιούς ευάλωτους.

Όμως, μόνο το νερό δεν είναι αρκετό, και εδώ μπαίνει το σαπούνι. Απλά, το νερό με το σαπούνι περιέχει ουσίες που μοιάζουν με λίπος και είναι δομικά παρόμοιες με τις μεμβράνες των λιπιδίων του ιού. Αυτό κάνει τις δύο ουσίες να ανταγωνίζονται η μια με την άλλη, και έτσι το σαπούνι αφαιρεί κάθε βρωμιά από τα χέρια μας.

Στην πραγματικότητα, το σαπούνι διαλύει την μεμβράνη του λίπους και ο ιός “καταρρέει” σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και πεθαίνει ή, για να το πούμε πιο σωστά, γίνεται ανενεργός καθώς οι ιοί δεν είναι στην πραγματικότητα ζωντανοί.

Τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ σκοτώνουν τους ιούς με τον ίδιο τρόπο, όμως το σαπούνι είναι καλύτερο γιατί απλά χρειαζόμαστε μια μικρή ποσότητα και με το τρίψιμο καλύπτουμε όλο το χέρι. Διαφορετικά θα πρέπει να μουλιάσουμε τον ιό σε αιθανόλη, ενώ τα μαντηλάκια και τα τζελ δεν εγγυώνται ότι θα καλύψουν όλα τα μέρη τους χεριού μας αποτελεσματικά.