EMFASIS: Μαρία Καρρά: Πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων από ομογενείς για τη χώρα μας

Κα Καρρά είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της EMFASIS. Ποιό ήταν το ερέθισμα για να δημιουργήσετε την ΜΚΟ EMFASIS;

To ερέθισμα ήταν η σφοδρή επιθυμία του να δώσουμε την δική μας απάντηση στα καίρια προβλήματα των συνανθρώπων μας χωρίς να βαλτώνουμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, λειτουργώντας άμεσα και αποτελεσματικά, με μοναδικό γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα, θα είμασταν ΕΜΕΙΣ που θα πηγαίναμε σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη ή αυτό που αποκαλούμε “σε κατάσταση δρόμου”, (άποροι, άνεργοι, άστεγοι, έφηβοι στις πρώτες παραβατικές τους συμπεριφορές, μονογονεικές οικογένειες), προσφέροντάς τους μια ανθρώπινη παρουσία που θα τους άκουγε με σοβαρότητα και σεβασμό, με γνήσιο ενδιαφέρον και ακεραιότητα, προχωρώντας μαζί στο σχεδιασμό ενός προγράμματος ολικής αντιμετώπισης των αναγκών του, στο οποίο θα ήταν και οι ίδιοι ηθικά δεσμευμένοι να παίξουν τον δικό τους ενεργό ρόλο. Οι μόνιμοι συνεργάτες και εθελοντές κοινωνικοί επιστήμονες, αλλά και άνθρωποι με πρακτική εμπειρία και κοινωνική ευαισθησία, δίνουν το παρόν καθημερινά στα άδυτα των δρόμων της Αθήνας, στοχεύοντας στην μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων μέσω επαρκούς κοινωνικής, συναισθηματικής και ανθρώπινης υποστήριξης έτσι ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς να εξαρτώνται από δομές και πάγειες υπηρεσίες όπως και και ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία σχετικά με την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Υπάρχει κάποια ιστορία που σας έχει συγκινήσει πολύ και θα θέλατε να την μοιραστείτε
μαζί μας; (ή λόγια που έχετε ακούσει να σας λένε)
Συνεχίζουν και μας σοκάρουν λόγια που βγαίνουν αβίαστα από τους συνανθρώπους που
συναντάμε στους δρόμους, λόγια που δείχνουν την παντελή έλλειψη ανθρώπινης
αξιοπρέπειας κι αγάπης προς τον εαυτό τους:
– «Είμαι ένα ρεμάλι, δεν αξίζω τίποτα… Σας ευχαριστώ πάντως…»
– «Πραγματικά θέλετε να με βοηθήσετε; Αφού είμαι ένα τίποτα…»
– «Έχω φτάσει στον πάτο, δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να προσπαθήσω…έχασα το σπίτι
μου, τη δουλειά μου, ντρέπομαι να δω τα ίδια μου τα παιδιά για να μη με δουν σ᾽αυτή την
κατάσταση…τους παίρνω μόνο κάνα τηλέφωνο που και που…»
– «Θα ήθελα να φάω ένα πιάτο σπιτικό φαΐ… έχω να φάω σπιτικό φαΐ σχεδόν ένα χρόνο…»
– «Μη μου δώσετε τίποτα… στο δρόμο δεν μπορείς να έχεις πράγματα… μας τα παίρνουν
όλα όταν κοιμόμαστε»…

Τα χρήματα τα οποία θα λάβατε σε ποιά από τα προγράμματα σας θα τα
αξιοποιήσετε;
Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα καρτών υγείας της Εmfasis για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που προαναφέραμε, με τις οποίες έχουν καθημερινή επαφή οι ομάδες κοινωνικής εργασίας στο δρόμο. Μέσω του προγράμματος αυτού, άποροι συνάνθρωποί μας που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικών εξετάσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να τις κάνουν και να λάβουν την απαραίτητη ιατρική αξιολόγηση. Επίσης, λόγω των αυξημένων αναγκών σε όλο και περισσότερες περιοχές στην ευρύτερη Αττική, θα προχωρήσουμε και στην αγορά ενός βαν μικρού κυβισμού, για να μπορούμε να μεταφέρουμε τις απαραίτητες προμήθειες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, π.χ. σίτισης, ένδυσης, βασικά είδη προσωπικής
υγιεινής, όπως και να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε γειτονιές και δρόμους που είναι εκτός κεντρικών αρτηριών συγκοινωνίας.

Πόσο σημαντική είναι για την προσπάθεια σας η εθελοντική βοήθεια;
Πολύ απλά, χωρίς την εθελοντική προσφορά, δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας τις δεκάδες καμπάνιες και δράσεις για την στήριξη του οράματός μας. Οι εθελοντές μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας, και ο σεβασμός και η εκτίμηση που τρέφουμε για αυτούς είναι μόνιμη πηγή έμπνευσης για τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης. Βασική μας προτεραιότητα είναι η συνεχής εκπαίδευση τους στις αρχές της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο, καθώς και σε όλα τα κομμάτια που απαιτούν τεχνογνωσία, δημιουργικότητα και εφαρμογή. Στην EMFASIS υπάρχουν ειδικά προγράμματα διοίκησης και εκπαίδευσης εθελοντών, ετήσιος διαγωνισμός “εθελοντή της χρονιάς”, συνεργασίες με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού και άλλα.