Διονύσης Βασιλόπουλος: Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος Συλλόγου “ΦΡΟΝΤΙΔΑ”

Ποιά ήταν η αφορμή ώστε να ξεκινήσετε τον Σύλλογο «Φροντίδα»;

Ο Σύλλογος «Φροντίδα» είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος πρόληψης, ενημέρωσης και συμπαράστασης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο down. Ιδρύθηκε το 2008 στον Πειραιά με σκοπό να προσφέρει κοινωφελές έργο στις οικογένειες που καταφεύγουν στην αναζήτηση βοήθειας λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, με την ενεργοποίηση των ίδιων των γονιών των «παιδιών με ειδικές ικανότητες». Αφορμή ήταν η γέννηση του παιδιού μου με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ως γονιός βρέθηκα αντιμέτωπος με αρκετά προβλήματα. Έπρεπε να βρω άμεσες λύσεις για την υγεία του παιδιού μου. Μετά από πολλές περιπέτειες και πολλές μέρες στα νοσοκομεία
συνάντησα αρκετούς γονείς που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα μ΄εμένα αλλά ταυτόχρονα υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ιδέα να φτιάξουμε το δικό μας «σπίτι», να μπορούμε να στεγάσουμε τους προβληματισμούς μας ως γονείς αλλά και να παρέχουμε βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Με την βοήθεια του Θεού και με δύναμη που παίρνω από το παιδί μου ξεκίνησα δειλά δειλά να φτιάξω το Σύλλογο «Φροντίδα».

Πόσο δύσκολο είναι να ενημερωθεί ο Έλληνας σε θέματα υγείας που αφορούν τα άτομα με ειδικές ικανότητες, πώς συμπεριφέρεται, είναι ρατσιστής σε αυτούς τους ανθρώπους;
Ο Έλληνας μπορεί πια να ενημερωθεί από οργανισμούς ή από τον οικογενειακό του γιατρό, και το ζευγάρι πριν αποφασίσει να φέρει στον κόσμο το μωρό του θα πρέπει να κάνει ένα ιατρικό έλεγχο. Επίσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στις εγκύους. Αν υπάρξει γέννηση παιδιού με ειδικές ικανότητες θα πρέπει να ενημερωθεί από το μαιευτήριο, να απευθυνθεί σε ειδικούς για να αποκτήσει την κατάλληλη γνώση για το παιδί του έτσι ώστε να μπορεί να το βοηθήσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ναι, υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα, δύσκολα αποδέχεται η κοινωνία μας έναν άνθρωπο διαφορετικό από εμάς, έναν άνθρωπο που δεν μοιάζει στο πρότυπα ομορφιάς και μόδας που ξέρουμε. Το κακό είναι πως η παιδεία, η οικονομική κατάσταση, και οι προλήψεις, αναγκάζουν τους γονείς να κλείνουν τα παιδιά τους στα σπίτια, αυτό φυσικά είναι εγκληματικό γιατί ένα παιδί με ειδικές ικανότητες μπορεί να εξελιχτεί και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία αν το βοηθήσουμε με ειδικούς. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ούτε κοινωνικοί παραβάτες, ούτε απόβλητοι, αλλά άνθρωποι που αποκλίνουν από έναν ιδεατό τύπο «μέσου ανθρώπου».

Με ποιό τρόπο βοηθάτε τα παιδιά με ειδικές ικανότητες;
Στα λίγα χρόνια της ύπαρξής του Συλλόγου Φροντίδα έχει καταφέρει να βοηθήσει πολλές οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Ο Σύλλογος μας πιστεύει ότι oι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν παύουν να αποτελούν φορείς προσωπικής ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας, έχουν μεν ειδικές ανάγκες, όμως διαθέτουν ασφαλείς και ειδικές δυνατότητες, τις οποίες αναπτύσσουν με αξιοθαύμαστο τρόπο με τους μηχανισμούς αναπλήρωσης και εμείς βοηθάμε σ΄αυτό ξεκινώντας με τον κοινωνικό μας λειτουργό, με Ιατρική και παραϊατρική φροντίδα, με φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας ποικίλουν και αγκαλιάζουν το πρόβλημα των οικογενειών, αλλά και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας που χρειάζονται βοήθεια.

Ποιά είναι τα σχέδια της φροντίδας για το μέλλον;
Άμεση προτεραιότητα του Συλλόγου, είναι η λειτουργία του Κέντρου Φύλαξης και Αποκατάστασης των παιδιών με ειδικές δυνατότητες. Θα απασχολεί παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down και νοητική υστέρηση, προσφέροντάς τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πχ ιατρικές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό καθώς και άλλους επαγγελματίες υγείας). Επιπλέον από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα θα διαθέτει ειδικούς παιδαγωγούς που θα μαθαίνουν στα παιδιά διάφορες εικαστικές δραστηριότητες όπως, ζωγραφική, αγιογραφία, μουσική κα.

Μετά από την προσπάθειά σας αυτή νιώθετε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα;
Θα έλεγα ναι, ό,τι κάνουμε το κάνουμε με αγάπη, με ικανοποιεί που η προσπάθειά μας να φροντίζουμε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες και οικογένειες που έχουν ανάγκη έχει θετικά αποτελέσματα, εύχομαι όμως να άλλαζαν τα πράγματα, να μπορεί να πατήσει στα πόδια του όλος αυτός ο κόσμος που εξαθλιώνεται μέρα με την μέρα.