#Μένουμε_σπίτι με προτάσεις για όπερα και μουσικά ρεσιτάλ

Τώρα που #μένουμε_σπίτι, βλέπουμε δωρεάν όπερα και μουσικά ρεσιτάλ από τον υπολογιστή μας!

Διαδικτυακές εφαρμογές για δωρεάν παρακολούθηση όπερας, οπερέτας και μουσικών ρεσιτάλ από όλο τον κόσμο:

1. ΟΠΑΝΔΑ – Παραστάσεις Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» www.opanda.gr

Σε αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση στις τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2018 – ’19 & 2019 – ’20, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι».

Συγκεκριμένα:

 Τη βασίλισσα της οπερέτας, Η Εύθυμη Χήρα του Franz Lehár, μια ευχάριστη, ανάλαφρη παράσταση, με στιγμές γέλιου, παρεξηγήσεων και συγκίνησης, με βιεννέζικα βαλς, ανάλαφρη πρόζα, γλυκές, νοσταλγικές μελωδίες και μία εκθαμβωτική Χήρα, συνθέτουν ένα τρελό γαϊτανάκι του έρωτα σε μια αποδιοργανωμένη κοινωνία μπουρζουάδων και κυνηγών του χρήματος της Χήρας. Η Εύθυμη Χήρα ανέβηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την καλλιτεχνική περίοδο 2019 – ’20 σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων διηύθυνε η Ζωή Ζενιώδη.

 Τη γεμάτη κέφι και δροσιά, με ανελέητη σάτιρα και γοητευτική οπερέτα του Jacques Offenbach Η Ωραία Ελένη, όπου ο Offenbach, επίκαιρος όσο ποτέ, με τους διεγερτικούς ρυθμούς του, εκφράζει την εποχή του που ζει μόνο για το χρήμα και τη διασκέδαση, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την αλήθεια της καθημερινής πραγματικότητας. Η συζυγική απιστία, η διεφθαρμένη εξουσία, η επιπολαιότητα και η αυθάδεια της νεολαίας, όπως επίσης η διαρκής αναζήτηση των εφήμερων απολαύσεων που όριζε η καταναλωτική συνείδηση στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, προβάλλονται με αριστοτεχνικό τρόπο μέσα από το σύγχρονο πρίσμα, παραμένοντας διαχρονικά. Η Ωραία Ελένη ανέβηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – ’19 σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων διηύθυνε ο Μιχάλης Οικονόμου.

 Την κωμική όπερα του Jacques Offenbach Ο Ορφέας στον Άδη, η εμβληματικότερη ίσως της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, μια παρωδία-παραφθορά του αρχαίου μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, όπου η δράση εκτυλίσσεται μεταξύ διεφθαρμένης γης, ξεπεσμένου Ολύμπου και κολασμένου Κάτω Κόσμου, οι θεοί γλεντούν ξέφρενα και χορεύουν can-can, ενώ ο Ορφέας και η Ευρυδίκη θέλουν κατεπειγόντως να ξεφορτωθούν ο ένας τον άλλον. «Ο Ορφέας στον Άδη» ανέβηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – ’19 σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων διηύθυνε ο Ανδρέας Τσελίκας.

2. Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) – https://www.roh.org.uk/

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) ανακοίνωσε ένα δωρεάν πρόγραμμα από διαδικτυακές μεταδόσεις και άλλες δράσεις για τις μέρες της καραντίνας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω παραγωγές, που προσφέρονται όποια στιγμή το θελήσει κάποιος και δωρεάν, μέσω του Facebook του Royal Opera House και των καναλιών του στο YouTube:

 Ο Πέτρος και ο Λύκος, από το Royal Ballet, 2010 – στις 27 Μαρτίου, στις 19:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας 21:00)

 Άκις και Γαλάτεια, του Royal Opera House, 2009 – στις 3 Απριλίου στις 19:00 (ώρα
Ελλάδας 21:00)

 Έτσι κάνουν όλες, του Royal Opera House, 2010 – στις 10 Απριλίου στις 19:00 (ώρα
Ελλάδας 21:00)

 Η Μεταμόρφωση, από το Royal Ballet, 2013 – στις 17 Απριλίου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας
21:00)

3. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – www.megaron.gr

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), συμμετέχει  στη συντονισμένη προσπάθεια του «Μένουμε σπίτι» και μας προσφέρει υπέροχη μουσική από τις μεγαλύτερες συναυλιακές αίθουσες της Ευρώπης στην ασφάλεια και τη θαλπωρή του σπιτιού μας. Μας προσκαλεί  να ταξιδέψουμε ψηφιακά σε μερικούς από τους πιο ιστορικούς συναυλιακούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μέσα από μια σειρά καταπληκτικές συναυλίες που θα προβάλλονται μέσω facebook κάθε βράδυ στις 21:00. Δεν έχουμε παρά να χαλαρώσουμε και να τις απολαύσουμε!

Ακολουθεί το πρόγραμμα των μεταδόσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) στο FB με τους αντίστοιχους συνδέσμους:

 Πέμπτη 26/03/2020 21:00
Elbphilharmonie, Αμβούργο A. Pärt
Ορχήστρα Δωματίου Ταλίν
Φιλαρμονική Χορωδία Δωματίου Εσθονίας
Μαέστρος Tõnu Kaljuste
www.facebook.com/megaron.gr/

 Παρασκευή 27/03/2020 21:00
Gulbenkian Foundation, Λισαβώνα
Στραβίνσκι, Πετρούσκα
Συμφωνική Σουίτα Ορχήστρα Gulbenkian
Μαέστρος Leo Hussain
www.facebook.com/megaron.gr/

 Σάββατο 28/03/2020 21:00
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
La Diva: 40 Χρόνια
Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μαέστρος Μίλτος Λογιάδης
www.facebook.com/megaron.gr/