«Μικρά Ελεύθερα Ντουλαπάκια με Τρόφιμα» και άλλα αναγκαία

Πάρτε ότι χρειάζεστε και… χαρίστε αυτό που μπορείτε να στερηθείτε!

Οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες έχουν «φυτρώσει» εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του κόσμου: μικρά ντουλαπάκια, μπροστά σε σπίτια, στα πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους, στα οποία αφήνουν βιβλία που έχουν διαβαστεί για να τα διαβάσει και κάποιος άλλος.

Το μότο είναι «Πάρε ένα βιβλίο, άφησε ένα βιβλίο». Στην Ελλάδα, κόσμος αφήνει σε πολλά σημεία διαβασμένα βιβλία, ώστε να συναντήσουν έναν άλλον αναγνώστη. Τώρα, σε καιρούς πανδημίας, οι «Little Free Libraries» στις ΗΠΑ μετατρέπονται σε «Little Free Pantries», μικρά ή μεγαλύτερα ντουλαπάκια στην άκρη των δρόμων με τρόφιμα και άλλα αναγκαία.

Πρωτοπόρος της σημερινής τάσης μαζικής μετατροπής ήταν η Τζέσικα Μακλάρντ, η οποία ξεκίνησε το δικό της «ντουλαπάκι με τρόφιμα», το 2016, έξω από το σπίτι της στην Πολιτεία του Άρκανσο. Τώρα, με την πανδημία να προκαλεί ελλείψεις σε τρόφιμα, χαρτί υγείας και υλικά καθαρισμού, η τάση αυτή εξαπλώνεται καθώς υπάρχει κόσμος που διαλέγει να μοιράζεται αντί να συσσωρεύει.

Η χρήστης του Twitter @smashleyhamer γράφει ότι είδε στη γειτονιά της στο Σικάγο ταμπέλα που έγραφε:

«Για να βοηθήσουμε τους γείτονές μας που επηρεάζονται από τον Covid-19, αυτή η Litte Free Library μετατρέπεται σε Little Free Pantry. Πάρτε ότι χρειάζεστε και αν μπορείτε παρακαλούμε χαρίστε αυτό που μπορείτε να στερηθείτε!».

Η χρήστης @CaffeinatedFae – δηλώνει book blogger – τουίταρε:

«Η οικογένειά μου έχει περισσευούμενο χαρτί υγείας και κατά συνέπεια αποφασίσαμε να μοιραστούμε λίγο, στο Little Free Pantry έξω από τη δουλειά μου. Σκέφτηκα ότι είναι κάτι μικρό που μπορώ να κάνω. Ελπίζω να βοήθησε κάποιον. #dogwood#ToiletPaperApocalypse».

Ενθουσιασμένος με την έκταση που παίρνει η καινούργια τάση είναι και ο Greig Metzger, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «Little Free Libraries» και προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για μετατροπή των μικρών ντουλαπιών με βιβλία σε μικρά ντουλάπια με τρόφιμα και άλλα αναγκαία. «Υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη δική σας Little Free Library όχι μόνον σαν σημείο διανομής αλλά και σαν σημείο συλλογής;» αναρωτήθηκε, πριν λίγες μέρες, ο Metzger στο μπλογκ του. «Παντού, τα ράφια τροφίμων είναι αντιμέτωπα με αυξανόμενη ζήτηση… Ίσως να μετατρέψετε τη δική σας Little Free Library για να φιλοξενήσετε ένα φορτίο τροφίμων και να βοηθήσετε κάποιο από τα τοπικά σας ράφια τροφίμων» ήταν η παρότρυνση του Metzger.