Θέατρο Κωφών Ελλάδος!

Είναι εξ ολοκλήρου οπτικοκινητική και όχι ακουστική γλώσσα. Είναι μια γλώσσα γεμάτη ρυθμό και ένταση μιας και η αμεσότητα στη νοηματική είναι έμφυτη. Η Νοηματική λοιπόν, με τις κινήσεις των χεριών και την έκφραση του προσώπου, είναι μια έντονα θεατρική γλώσσα και ο ακούων θεατής κατανοεί πλήρως τα δρώμενα μιας παράστασης.

Για την μεγαλύτερη απόλαυση του καθαυτού κειμένου στις παραστάσεις μας, συνεργάζονται ακούοντες ηθοποιοί και διερμηνείς οι οποίοι, έξω απο το οπτικό πεδίου του θεατή μεταφέρουν, με θεατρική συνέπεια, το λόγο.

Το γεγονός ότι οι έννοιες μέσω της αναπαράστασης φωτίζονται με δημιουργικό τρόπο χάρη στη Νοηματική, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του προφορικού λόγου, κάνει το θέατρο κωφών μια ιδιαίτερη σκηνή και συχνά αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ακόμη και για εκείνον, που εσφαλμένα το προσεγγίζει με δισταγμό και αμφιβολία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

Το 1983 δημιουργείται το Θέατρο Κωφών Ελλάδος χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Στρατή και της Νέλλης Καρρά, η οποία μέχρι σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Σκηνοθέτις στο θέατρο μας. Σκοπός, η λειτουργία του ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και ανάπτυξης εκφραστικών μέσων των κωφών ατόμων.

Ακόμη, η παροχή δυνατότητας επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο, χάρη στην ισότιμη συνεργασία κωφών και ακουόντων. Στην εικοσιπεντάχρονη πορεία του το Θέατρο Κωφών παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία έργα από το Ελληνικό και Παγκόσμιο Δραματολόγιο.

Ακόμη το Θέατρο Κωφών έχει δημιουργήσει από το 1985 ειδικό πρόγραμμα Παιδικού Θεάτρου στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών όπου τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδάσκονται από μέλη του θεάτρου αλλά και δίνουν τις δικές τους παραστάσεις, που επίσης αναγράφονται λεπτομερώς στο συνοδευτικό έγγραφο. Θα ήταν τεράστια παράλειψη η μη αναφορά στην μεγάλη αξέχαστη φίλη του Θεάτρου Κωφών, Μελίνα Μερκούρη η οποία συμπαραστάθηκε με αγάπη στο έργο μας παραχωρώντας το 1987 αρχικά το Εθνικό Θέατρο για το ανέβασμα παραστάσεων του θεάτρου μας και αργότερα επιχορηγώντας τις προσπάθειές μας.

Σήμερα, στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος λειτουργεί θεατρικό εργαστήριο, όπου επαγγελματίες κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί διδάσκουν τεχνικές θεάτρου, παντομίμα, κινησιολογία, αυτοσχεδιασμό, χοροθέατρο στη νεότερη γενιά κωφών ατόμων που επιθυμούν να συνεχίσουν τη μακροχρόνια δράση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος.

Στα σχέδια μας για τη συνέχιση της καλλιτεχνικής μας πορείας είναι:
Παραστάσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, την επαρχία και το εξωτερικό. Θεατρική εκπαίδευση για κωφά παιδιά και έφηβους. Συνεργασία με ακούοντες ηθοποιούς. Συνεργασία με την κοινότητα των κωφών και ειδικούς φορείς για την ανάπτυξη τη διάδοση και τη προσέγγιση και εξοικείωση με την κουλτούρα των κωφών. Οργάνωση ειδικών καλλιτεχνικών μαθημάτων. Δημιουργία νέων παραστάσεων. Χρήση του θεάτρου ως εκπαιδευτικού μέσου με
τη χρήση DVD, με τεχνικές διήγησης ιστοριών, με την βοήθεια της Νοηματικής Γλώσσας και των εκφραστικών μέσων. Βελτίωση της οργάνωσης του Θ.Κ.Ε. με στελέχωση απο προσωπικό αναγκαίων ειδικοτήτων (Διερμηνείς, Γραμματειακή υποστήριξη, Διευθυντής Παραγωγής, Δημόσιες Σχέσεις). Θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία ακουόντων με στόχο την εξοικείωση των ακουόντων παιδιών με την διαφορετικότητα και τη γνωριμία τους με τη νοηματική γλώσσα.

INFO

Θέατρο Κωφών Ελλάδος

Σαχτούρη 8, Αθήνα 105 53

8eatroke@gmail.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 576 5550