Σοφία Ρομπόλη: Διερμηνέας νοηματικής γλώσσας!

Κ. Ρομπόλη πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια παράσταση από το θέατρο κωφών;

Ενδεικτικό είναι το γεγονος ότι για κάθε παράσταση χρειαζομαστε ένα χρόνο προετοιμασίας. Διότι πρέπει αρχικά να γίνει επεξεργασία του κειμένου και μεταφορά του στη νοηματική γλώσσα. Ύστερα θα πρέπει οι κωφοί ηθοποιοί να αντιληφθούν σε βάθος την ουσία του θέματος με το οποίο ασχολούμαστε κάθε φορά. Συνήθως τα θέματα έχουν μια πολιτική / κοινωνική θέση η οποία δεν είναι οικεία στους περισσότερους κωφούς λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης και καθημερινής πληροφόρησης. Και κατόπιν να μπούμε στο δημιουργικό κομμάτι του στησίματος κάθε παράστασης.

Η σημερινή κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη με τέτοιες δράσεις;
Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος κοινού που στηρίζει τις δράσεις μας και ακολουθεί το θέατρο και την πορεία του όλα αυτά τα 30 χρόνια, αλλά η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας εξακολουθεί να στέκεται με κάποια άγνοια απέναντι στην κώφωση ως αναπηρία.

Πόσο βοηθάει την εξέλιξη των παιδιών η συμμετοχή τους σε θεατρικές παραστάσεις;
Τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν διαδραστικές δεξιότητες που δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στα σχολεία τους. Ανακαλύπτουν τη γλώσσα τους, τη συγκρίνουν με την ομιλούμενη και γεφυρώνουν χάσματα μεταξύ των δυο γλωσσών. Επίσης ενημερώνονται για κομμάτια της ιστορίας της χώρας που αγνοούν, μαθαίνουν να αναπτύσσουν του νου τους και την εκφραστικότητά τους και τελικά να γίνονται πιο δεκτικοί, πιο ενημερωμένοι και πιο ουσιαστικά ενεργοί πολίτες και καλλιτέχνες αυτής της χώρας.

Ποιές είναι οι δραστηριότητες που κάνετε για την εξέλιξη των παιδιών;
Πραγματοποιούμε ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην παρουσίαση της παράστασής μας. Παρακολουθούμε παραστάσεις ακουόντων με διερμηνέα, καλούμε ανθρώπους που η ζωή τους αφορά τη θεματολογία των παραστάσεων μας ώστε να μας μιλήσουν, κάνουμε ημερίδες με σχολεία και πανεπιστήμια και συνδιαλεγόμαστε μαζί τους με σκοπό την πληρέστερη πληροφόρηση κωφών και ακουόντων για τις εκατέρωθεν κουλτούρες.

Ποιό είναι όραμα μας για το μέλλον;
Μια μόνιμη στέγη για το θέατρο κωφών και η άρση του προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει τη φοίτηση κωφών σε δραματικές σχολές.

Πόσο σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά στην υλοποίηση των δράσεων σας;
Όλοι οι συνεργάτες του θεάτρου κωφών εργάζονται σε αυτό σε μια κυρίως εθελοντική βάση. Αμοίβονται από ελάχιστα έως καθόλου και επί της ουσίας αν υπάρχει ακόμα το θέατρο κωφών, το χρωστάμε στην διάθεσή τους για εθελοντική εργασία.

Ποιός είναι ό ρόλος των γονιών στο έργο σας;
Οι γονείς συνήθως έχουν μια επιφύλαξη λόγω της περιοχής που στεγαζόμαστε (πλατεία Κουμουνδούρου). Όταν όμως έρχονται και παρακολουθούν τα παιδιά τους να αλληλεπιδρούν με ακούοντες ηθοποιούς επί σκηνής, όλοι τους οι ενδοιασμοί εξαφανίζονται.

Η πολιτεία σας πόσο συμμετέχει σ΄αυτή σας την προσπάθεια;
Σε ένα επίπεδο υποσχέσεων που συχνά δεν εκπληρώνονται ποτέ. Αν μας εχει στηρίξει κάποιος, αυτός είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία ιδρυμάτων που συχνά στέκονται αρωγοί στις προσπάθειές μας. Σταθερά μας στηρίζει το ίδρυμα Ευγενίδου και έχουμε συνεργαστεί με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Λάτση.