ΕΥΘΥΤΑ: Μια τραγική απώλεια… δημιούργησε την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
“SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ”
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

Μια τραγική απώλεια… δημιούργησε την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.

Αφορμή της δημιουργίας της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του γιού μου Δημήτρη Καρύδη ενός νέου μόλις 19 χρόνων… Συνάντησε… καθώς περπατούσε στο πεζοδρόμιο μαζί με την παρέα του.. ένα ασυνείδητο οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα… στο ύψος του ΦΙΧ στις 20 Ιανουαρίου 2002 στην Αθήνα. Συνέβη αυτό, που κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί. Ο παιδικός του φίλος Μιχάλης, ΝΕΚΡΟΣ και ο Δημήτρης ΚΑΤΕΛΗΞΕ μετά από 23 ημέρες στις 12 Φεβρουαρίου 2002.
Ήθελε να γίνει αεροπόρος, να ανοίξει τα φτερά του, να γνωρίσει πολιτισμούς, να αγγίξει τους αιθέρες γιατί ήταν ονειροπόλος, έκανε αερομοντελισμό και λάτρευε τις συναρμολογήσεις μοντέλων αεροπλάνων.

Ένα ατύχημα στο μάτι του ανέτρεψε τα σχέδια του και τελειώνοντας το Λύκειο της Κρεμαστής – Ρόδου το 2001, εγγράφεται στο MEDITERRANEAN COLLEGE για να παρακολουθήσει το τμήμα πληροφορικής, κάνοντας αυτό που λάτρεψε γιατί γνώριζε την απεραντοσύνη αυτού του τρόπου επικοινωνίας, ένας νέος που ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο, και όχι μόνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του MEDITERRANEAN COLLEGE, υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα. Του άρεσε η μουσική RAP και η σύνθεση. Ώρες ατελείωτες έγραφε, έσβηνε προσπαθώντας να μεταφέρει
τα συναισθήματά του και τους προβληματισμούς του, τους φόβους του για όσα συνέβαιναν γύρω του. Είχε όνειρα και τα μετέφερε στο σημειωματάριο του, ήθελε να αποκτήσει όσα επιθυμούσε, διακρινόταν για τις ευαισθησίες του, τον απασχολούσαν τα προβλήματα και οι ανησυχίες των φίλων του, ήταν αγαπητός σε όσους γνώριζε, είχε άποψη για τα κοινωνικά θέματα και προσπαθούσε να βρει λύσεις για όσα απασχολούσαν τους φίλους του.

 

Σταμάτησε… όμως τόσο τραγικά… το χαμόγελο, η χαρά, το όνειρο για το Δημήτρη. Σε μια συζήτηση μας, μου είχε πει «Μαμά η ζωή δεν μετριέται από την διάρκειά της αλλά
από την προσφορά της». Για όλα αυτά που πίστευε, που ήθελε και αγωνιούσε ο Δημήτρης, ιδρύθηκε στις 6 Ιουνίου 2004 η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας, από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών, όπως επιστήμονες από διαφόρους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα.

INFO

Ταχυδρομική διεύθυνση
Παπαλουκά. Εξωτερικά Ιατρεία Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου
Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ

Τηλ: 22410 92409
6946 443419

E-mail: efthita_rh @ yahoo.gr

Web site: efthita-rodos.blogspot.com