Φίλιππος Ολυμπίτης: Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Α.με.Α. Επαρχίας Καλύμνου

Το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.με.Α. Επαρχίας Καλύμνου «Άγιος Παντελεήμων», ιδρύθηκε το 1997 βάσει εγκεκριμένου Καταστατικού και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς στο είδος του. Σε αυτό συμμετέχουν περίπου 200 μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαιτερότητα. Συγκροτείται αποκλειστικά από Γονείς & Κηδεμόνες παιδιών και γενικότερα ατόμων με κάποια αναπηρία. Το Δ.Σ του Σωματείου αποτελείται από 5 μέλη με τριετή θητεία, το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό.

Κε Ολυμπίτη ο ρατσισμός απέναντι στο παιδί σας ήταν η αιτία ώστε να δημιουργήσετε το Σωματείο «Άγιος Παντελεήμονας». Πώς βιώσατε όλα αυτά τα γεγονότα;
Ερχόμενος με την οικογένεια στην Κάλυμνο, ήρθαμε αντιμέτωποι με την προκατάληψη και τη σκληρότητα συγγενών και φίλων, για το «άρρωστο- προβληματικό» παιδί. Βιώσαμε έντονα το συναίσθημα της απόρριψης και αποφεύγαμε να συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογενειακές φιλικές συναθροίσεις, προκειμένου να προστατευτούμε από τα επικριτικά βλέμματα. Ο ρατσισμός δηλαδή ήταν η κύρια αιτία που με ώθησε να δημιουργήσω μια δομή αποκλειστικά για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες. Σκοπός ήταν τα παιδιά αυτά να περνούν χρόνο από την καθημερινότητά τους απασχολώντας τα δημιουργικά και μέσα απ αυτή την διαδικασία να ενταχθούν στην κοινωνία.

Πώς αντιμετώπισε η κοινωνία της Καλύμνου αυτή σας την προσπάθεια να δημιουργήσετε το Σωματείο;
Όταν ξεκίνησα την προσπάθεια να δημιουργήσω το Σωματείο, η κοινωνία ήταν διστακτική. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν σε μένα ούτε και σε αυτό που είχα οραματιστεί. Όμως με πολύ αγώνα και κόπο κατάφερα να την ευαισθητοποιήσω και να την ωθήσω στο να συμμετέχει και αυτή ενεργά.

Τί λέτε στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ιδιαιτερότητες ρατσιστικά; Καθώς επίσης τί συμβουλεύετε τους γονείς που αντιμετωπίζουν το ρατσισμό απέναντι στο παιδί τους;
Αυτό που θα έλεγα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τα παιδιά με ιδιαιτερότητες είναι πως θα πρέπει να δείξουν ευαισθησία και ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Να κάνουν αυτοκριτική για να συνειδητοποιήσουν την ισοτιμία με τους άλλους και να διακατέχονται από κοινωνική συνείδηση, αλληλεγγύη και αίσθηση ανθρωπιάς. Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα από την παιδεία. Σε περιπτώσεις όμως που απουσιάζει και αυτή, οι γονείς των παιδιών με ιδιαιτερότητες εξακολουθούν να υφίστανται ρατσισμό μέσα από διάφορες, άσχημες συμπεριφορές θα πρέπει να τον παραβλέπουν, να μην πτοούνται και να εξακολουθούν να παλεύουν και να αγωνίζονται για το παιδί τους.

Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτά
τα παιδιά και κατ΄ επέκταση οι γονείς;
Κατά την άποψη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν αυτά τα παιδιά ήταν ότι πριν υλοποιηθεί το έργο και ιδρυθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, τα παιδιά ήταν κλεισμένα στο σπίτι δίχως να κάνουν το οτιδήποτε. Τώρα πλέον με τη δημιουργία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ τα παιδιά βρίσκονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, άρτια εξοπλισμένο και επιστημονικά στελεχωμένο χώρο, στον οποίο παρέχεται εκπαίδευση, απασχόληση και φροντίδα. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως παρέχονται προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Πόση δύναμη παίρνετε από τα παιδιά του Σωματείου για να συνεχίσετε
έργο σας;
«Η προσωπική εξέλιξη του κάθε παιδιού καθώς και η δημιουργικότητα του είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και η ηθική ανταμοιβή μου». Αυτά είναι που μου δίνουν την δύναμη όχι μόνο να συνεχίσω αλλά και να επεκτείνω το έργο που εξαρχής είχα οραματιστεί.