Μήνας Ψυχικής Υγείας! Ο Μάιος τονίζει την ανάγκη για Θεραπεία και Υποστήριξη

Ο Μάιος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας Ψυχικής Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα ψυχικής υγείας και μέριμνας αυτών!

Για ορισμένους, η ψυχική διαταραχή είναι σύντομης διάρκειας και υποχωρεί πολύ γρήγορα, ενώ για κάποιους άλλους διαρκεί για χρόνια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει τη ζωή του όπως θα επιθυμούσε, να διαμορφώσει στενές και ουσιαστικές σχέσεις, να βιώσει τη χαρά, να αντιληφθεί τις πραγματικές του δυνατότητες ως άτομο.

Παρόλο που η εμπειρία του κάθε ατόμου είναι μοναδική, κάτι πού όλοι οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια αναζητούν είναι η ανάγκη για υποστήριξη – υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους, τους φορείς υγείας, καθώς και την κουλτούρα της κοινωνίας συνολικά. Ο μήνας Ψυχικής Υγείας στοχεύει στο να δημιουργήσει τις ευκαιρίες εκείνες ώστε τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και οι οικογένειές τους να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Η σημασία της θεραπείας

Ο χρόνος έχει αποδείξει ότι η ψυχική ασθένεια αποτελεί την πιο στιγματισμένη ιατρικήπάθηση, αφήνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν στη σιωπή, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι ασθένειές τους προκαλούν εμφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Εκπρόσωπος του Family Health Services Behavioural Health Team υποστηρίζει πως, “Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία είναι ότι θεωρείται σημάδι αδυναμίας.” Αλλά η ψυχική ασθένεια δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με προσωπική αδυναμία, ευάλωτο χαρακτήρα, ή τεμπελιά. Η ψυχική ασθένεια αποτελεί μια ιατρική κατάσταση βασισμένη σε μια πληθώρα βιολογικών και περιβαλλοντικών αιτιών που παρεμποδίζουν την ικανότητα του ατόμου να επιτύχειπροσωπική ψυχική ηρεμία. Κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα αφού είναι πιο συχνή απ’ ότι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις ιατρικές παθήσεις, η ανάρρωση από μια ψυχική ασθένεια απαιτεί επαγγελματική ιατρική θεραπεία. Δυστυχώς, το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική ασθένεια κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται μεγάλη ντροπή για την κατάστασή τους, και πολλές φορές αποτελεί αιτία για να καθυστερήσουν τη θεραπεία έως ότου η ασθένειά τους χειροτερέψει σημαντικά. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή παίρνει κατά μέσο όρο 10χρόνια στους ανθρώπους να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται, στη διάρκεια των οποίων ο κίνδυνοςνα δημιουργηθούν πιο σοβαρές ακόμα και απειλητικές βλάβες για τη ζωή του κλιμακώνεται.

Ανοίγοντας διάλογο

Η επιτυχία της θεραπείας της ψυχικής ασθένειας δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία της ιατρικής αγωγής, αλλά και από την υποστήριξη της κοινωνίας. Η υποστήριξη από τα άτομα που μας περιβάλλουν είναι συχνά ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του παζλ στη διαδικασία ανάκαμψης. Όλοι πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε, να μοιραστούμε και να αισθανθούμε αποδεκτοί από την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του μήνα Ψυχική Υγείας, πολλές οργανώσεις εκμεταλλευόμενες τη δύναμη της τεχνολογίας, παρακινούν τον κόσμο να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο για τις ψυχικές ασθένειες που ενισχύει την επίγνωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και διευκολύνει την διάχυση πληροφοριών για τις ψυχικές ασθένειες.