Healthline: Αυτά είναι τα κορυφαία blogs του 2020 σχετικά με τον αυτισμό

Το να βρει κανείς μία κοινότητα που ξέρει από «πρώτο χέρι» πως είναι να ζει κανείς με τον αυτισμό στη ζωή του, μπορεί να βοηθήσει αφάνταστα.

Η ιατρική φροντίδα και η επιστημονική ενημέρωση φυσικά πρέπει έχουν κυρίαρχο ρόλο στην «εκπαίδευση» μας σχετικά με τον αυτισμό, αλλά οι προσωπικές εμπειρίες μπορούν να αποτελέσουν «στήριγμα» και «κίνητρο»!

Το Healthline.com έψαξε και το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου μας παρουσίασε τα 18 σημαντικότερα blogs του 2020 σχετικά με τον αυτισμό, μία επιλογή που έγινε σύμφωνα με την αναγνωσιμότητα που έχουν διεθνώς:

The Autism Blog by Seattle Children’s

Το Κέντρο Αυτισμού του Παιδιού του Σιάτλ εργάζεται για να ενημερώνει τους γονείς, τους φροντιστές και τους θεραπευτές των παιδιών με αυτισμό. Εκτός από το ότι λειτουργεί ως αξιόπιστος φορέας για τον αυτισμό, ενημερώνει συχνά το blog του, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινότητας. Τα θέματα είναι ποικίλα και χρήσιμα, προέρχονται από την προοπτική ενός παρόχου, ενώ παραμένουν πιστά στην ιδέα ότι οι απόψεις μπορούν να διαφέρουν πολύ όταν πρόκειται για διαφορετικές πτυχές του αυτισμού.

The Autism Dad

Ο Rob Gorski έχει τρεις γιους στο φάσμα του αυτισμού και γράφει με κάθε ειλικρίνεια για τις καλές και όχι τόσο καλές εμπειρίες της καθημερινής οικογενειακής τους ζωής. Οι δημοσιεύσεις του είναι συχνά σύντομες και άμεσες, μια γρήγορη περιγραφή για κάτι που συνέβη εκείνη την ημέρα ή για μια απόφαση που πρέπει να λάβει η οικογένεια. Είναι μια διαφανής ματιά στη ζωή ενός πατέρα που μεγαλώνει γιους με αυτισμό και ο Ρομπ είναι άμεσος για τα πολλά σκαμπανεβάσματα τους.

Finding Cooper’s Voice

Το «βρίσκοντας τη φωνή του Cooper» είναι ο ηλεκτρονικός τόπους όπου η blogger Kate χρονολογεί την εμπειρία της ως μητέρα δύο αγοριών, ένα εκ των οποίων έχει αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας. Άρχισε να γράφει για να διαχειριστεί τα συναισθήματά της απομόνωσης και κατέληξε να χτίζει ένα χώρο υποστήριξης τόσο για τον εαυτό της όσο και για τον γιο της. Το ιστολόγιό της έχει γίνει ένα ασφαλές, χιουμοριστικό και ειλικρινές μέρος για άλλους γονείς όπου μπορούν να βιώσουν και να συνειδητοποιήσουν τις μοναδικές προκλήσεις που έρχονται με την ανατροφή ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες.

The Art of Autism

Το Art of Autism είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μια διεθνής συνεργασία για να συνδέσει τους ανθρώπους μέσω των τεχνών, προβάλλοντας τις δημιουργικές ικανότητες αυτών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η τέχνη που εμφανίζεται εδώ διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως δημοσιεύσεις ιστολογίου, εικαστική τέχνη, ποίηση, κριτικές βιβλίων και ταινιών και υποβολές βίντεο. Ο οργανισμός αναζητά πολλές διαφορετικές απόψεις και έτσι το περιεχόμενο παρέχεται από άτομα με αυτισμό, τους γονείς ή τα αδέλφια τους, τους φροντιστές και τους θεραπευτές τους.

The Mom Kind

Η Alicia Trautwein είναι σύμβουλος γονέων και δημιουργός του The Mom Kind, μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στις γονείς των νευροδιαφορετικών οικογενειών. Εκεί μοιράζεται την εμπειρία της στην ανατροφή των παιδιών με και χωρίς αυτισμό, που προέρχεται τόσο από επαγγελματική όσο και από προσωπική εμπειρία. Μετά τη διάγνωση των δύο μικρότερων παιδιών της με αυτισμό, έψαχνε στο διαδίκτυο προσωπικές εμπειρίες για την ανατροφή παιδιών στο φάσμα. Αφού δεν κατάφερε να βρει τις πληροφορίες που έψαχνε, ξεκίνησε το The Mom Kind για να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει άλλους γονείς.

The Journey Through Autism

Ο Ethan Hirschberg διαγνώστηκε σε ηλικία 2 ετών με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας. Σήμερα, στα 17 του χρόνια, γράφει για τη ζωή του με ειδικές ανάγκες, καμία από τις οποίες δεν εμποδίζει τους στόχους του. Οι αναρτήσεις του Ethan είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός των εμπειριών της καθημερινής ζωής του και των ιδεών του για βελτιωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών, παθολόγων και άλλων φροντιστών και θεραπευτών ατόμων με αυτισμό. Το ιστολόγιό του περιλαμβάνει επίσης δημοσιεύσεις επισκεπτών της σελίδας και ειδικών συνεργατών.

Thinking Person’s Guide to Autism

Ο «Οδηγός του σκεπτόμενου ατόμου για τον Αυτισμό» είναι ένα έργο του Ιδρύματος Myers-Rosa, ενός οργανισμού αφιερωμένου στην υπεράσπιση του αυτισμού, την εκπαίδευση και την υποστήριξη της κοινότητας. Το ιστολόγιο είναι μια συλλογή ειδήσεων και πηγών για τον αυτισμό από άτομα με αυτισμό, τους γονείς τους και επαγγελματίες του αυτισμού.

Autism Parenting Magazine

Το Autism Parenting Magazine είναι μια κορυφαία έκδοση για γονείς παιδιών στο φάσμα, και στο ιστολόγιό του μοιράζεται άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν και εστιάζουν σε θέματα που άπτονται τα άτομα με αυτισμό.

Autistic Mama

Η Kaylene George, η ίδια με αυτισμό, είναι μια μητέρα, έξι νευροδιαφορετικών παιδιών κάτω των 10 ετών. Η Kaylene μοιράζεται τους αγώνες και τις επιτυχίες της με την ανατροφή των παιδιών της ως κάποια που είναι η ίδια στο φάσμα. Η αποστολή του ιστολογίου της είναι να μοιραστεί αυτές τις ιδέες, καθώς και να ενδυναμώσει καλύτερα άλλους γονείς που έχουν παιδιά με αυτισμό μέσω χρήσιμων δεξιοτήτων γονικής μέριμνας και υπεράσπισης.

Teach Love Autism

Ως έμπειρη δασκάλα για μαθητές γενικής εκπαίδευσης αλλά και ειδικής αγωγής, η Τζέν συνειδητοποίησε ότι η ανεξαρτησία είναι μια ικανότητα που συχνά παραβλέπεται κατά την διάρκεια της διδασκαλίας παιδιών με αυτισμό. Σε ολόκληρο το blog της, η Jenn παρέχει καλές πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για την ενθάρρυνση ανεξάρτητων δεξιοτήτων σε μαθητές με αυτισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης, της οργάνωσης και της διαχείρισης τάξεων. Ενώ το ιστολόγιο απευθύνεται κυρίως σε δασκάλους, οι γονείς θα βρουν επίσης πολύτιμες συμβουλές και ιδέες για τα παιδιά τους με αυτισμό, για το σπίτι.

The Autism Helper

Ο στόχος του The Autism Helper είναι να παρέχει υλικό για να βοηθήσει τους μαθητές με αυτισμό να πετύχουν στο σχολείο και πέραν αυτού. Εκτός από τα μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί και οι θεραπευτές ειδικής αγωγής μπορούν να βρουν δραστηριότητες κοινωνικής επικοινωνίας και φυλλάδια, καθώς και συμβουλές για την τήρηση εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (IEP). Οι γονείς μπορεί επίσης να θεωρήσουν χρήσιμο το ιστολόγιο του οργανισμού για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και συμπληρωματικών σχολικών εργασιών. Μπορείτε επίσης να βρείτε αφιερώματα ανά σεζόν, καθώς και ειδικά θέματα όπως δεξιότητες γραμματισμού και επικοινωνίας.

Teaching Autism

Οι δάσκαλοι, οι γονείς της κατ’ οίκον εκπαίδευσης και οι θεραπευτές μπορούν να βρουν πηγές για τη διδασκαλία παιδιών με αυτισμό και βοηθητικό υλικό εξαιρετικά χρήσιμο στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν αναρτήσεις ιστολογίου, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών στην τάξη. Ο οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει δωρεάν υλικό, ωστόσο οι επισκέπτες έχουν επίσης την επιλογή να αγοράσουν φύλλα εργασίας και πακέτα που εστιάζονται στον αυτισμό για τη γενική εκπαίδευση, τις κοινωνικές δεξιότητες, τις διακοπές και άλλα.

Purple Ella

Η Purple Ella, μια μητέρα με αυτισμό, γράφει και μοιράζεται βίντεο σχετικά με τις διαγνώσεις και τον τρόπο ζωής της οικογένειάς της σε αυτό το πρακτικό και αξιόπιστο ιστολόγιο για τον αυτισμό. Εδώ, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για θέματα όπως το πώς είναι να πηγαίνεις στο κολέγιο, πώς να διαχειρίζεσαι τον αυτισμό ως χρόνια ασθένεια, να αντιμετωπίζεις τον σχολικό εκφοβισμό και άλλα. Το Purple Ella φιλοξενεί επίσης άλλα ιστολόγια που σχετίζονται με το σύνδρομο Ehlers-Danlos και τη χρόνια κόπωση, τα οποία μπορεί να προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες για τις οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα άτομά τους έχουν πολλαπλές αναπηρίες.

Neuroclastic

Το Neuroclastic είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει πληροφορίες για νευροδιαβιβαστές, όλα γραμμένα από ανθρώπους με αυτισμό. Παλαιότερα γνωστό ως The Aspergian, το Neuroclastic blog περιγράφει τους κινδύνους της «cure talk» και της «harmful advocacy» που τίθεται στην αυτιστική κοινότητα, ενώ εξερευνά επίσης τις διασταυρώσεις της αναπηρίας με το ρατσισμό, το σεξισμό και πολλά άλλα. Σε αυτό το ιστολόγιο, οι αναγνώστες θα βρουν σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια, την αυτοεξυπηρέτηση και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Autistic and Unapologetic

Όπως υποδηλώνει το όνομα αυτού του ιστολογίου, το Autistic and Unapologetic προσανατολίζεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, της κατανόησης και του αγκαλιάσματος του αυτισμού. Αρχικά ιδρύθηκε από τον James Sinclair, έναν άνθρωπο που έχει αυτισμό. Το blog προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως μια σε βάθος ματιά στο γιατί πολλά άτομα με αυτισμό αγαπούν τα τρένα, κατανοούν την αισθητηριακή υπερφόρτωση και την επιθετικότητα, πώς χειρίζονται τις συνεργασίες με άλλα άτομα με αυτισμό και πολλά άλλα. Ως μπόνους, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν και τις τρέχουσες εκδηλώσεις για τον αυτισμό, την ψυχαγωγία και τη σχετική βιβλιογραφία.

The Other Side: Blogging on Autism and Art

Ως καλλιτέχνης με αυτισμό, η Sonia Boue εξερευνά όλα τα θέματα που τέμνονται με αυτές τις δύο της ταυτότητες. Στο ιστολόγιό της, The Other Side, οι αναγνώστες θα μάθουν περισσότερα για τις δημιουργικές αναζητήσεις της Boue. Η Boue διερευνά την αυτο-φροντίδα και άλλες πρακτικές ανησυχίες, καθώς και περισσότερα φιλοσοφικά θέματα όπως η ταυτοποίηση της νευρο-ποικιλομορφίας με την κοινωνική αναπηρία. Η πρόσβαση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η εκπροσώπηση διερευνώνται επίσης στο πλαίσιο του αυτισμού.

The Autism Café

Η Eileen Lamb, μια μητέρα με αυτισμό που έχει επίσης έναν γιο στο φάσμα του αυτισμού, καθιέρωσε το The Autism Café ως έναν τρόπο παροχής πρακτικών συμβουλών για την ανατροφή των παιδιών με αυτισμό, συζητώντας επίσης τα σκαμπανεβάσματα του ταξιδιού της οικογένειάς της. Οι γονείς που έχουν παιδιά στο φάσμα θα διαβάσουν για συμβουλές που σχετίζονται με τα προγράμματα ύπνου, την κοινωνικοποίηση, τις θεραπείες και πολλά άλλα. Η Lamb μοιράζεται επίσης πώς ήταν να διαγνωστεί με αυτισμό ως ενήλικας και παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για τους αναγνώστες σε όλα τα στάδια των ταξιδιών τους στον αυτισμό.

Hi Blog! I’m Dad

Ο Τζέιμς Γκούτμαν αυτοπροσδιορίζεται ως συγγραφέας, πενταπλός επιζών από bypass και γονέας παιδιού με αυτισμό. Ο ιστότοπός του, «Γεια σου Blog! Είμαι ο μπαμπάς» επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, στις προσπάθειες υπεράσπισης και στην καθοδήγηση αυτοφροντίδας για σωματική και ψυχική υγεία. Μοιράζεται σχετικές ιστορίες για την καθημερινή ζωή της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων καλών ημερών και κακών. Οι αναγνώστες θα βρουν το γράψιμο του Γκούτμαν ειλικρινές, και μερικές φορές αμβλύ και χιουμοριστικό, ενώ ταυτόχρονα είναι εκπαιδευτικό για το πώς είναι να μεγαλώνεις παιδιά που είναι λεκτικά και μη λεκτικά.