Με τη βοήθεια γερανού, βλέπουν και πάλι τους δικούς τους σε οίκο ευγηρίας!

«Πώς τα πας;», ρωτάει η Κρεμίλντε Περέιρα τον μεγαλύτερο αδελφό της, έπειτα από δύο μήνες καραντίνας. «Νοιώθω σαν πουλί στο κλουβί!» απαντάει ο 79χρονος άνδρας στην αδελφή του, που έχει ανέβει με τη βοήθεια γερανού στο ύψος του πρώτου ορόφου στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει στην Πορτογαλία.

«Όταν όλα αυτά περάσουν, θα σου φέρω ρυζόγαλο και τούρτα» συνεχίζει η 68χρονη που λυπάται, καθώς δεν μπόρεσε να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλια του αδελφού της Χοσέ Περέιρα, ο οποίος της χαμογελάει από το ανοικτό παράθυρο, καθισμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο και περιστοιχισμένος από δύο νοσηλεύτριες που φοράνε ασπίδες προσώπου.

Όταν την επισκέφθηκε χθες, είχαν κλείσει ακριβώς δύο μήνες πριν από την τελευταία τους συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων!

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα ανυψωτικό μηχάνημα για την οργάνωση επισκέψεων, χωρίς να παραβιάζεται η καραντίνα των τροφίμων, του ήρθε διαβάζοντας ένα άρθρο σχετικά με μια επιχείρηση στο Βέλγιο που έκανε το ίδιο με μια πλατφόρμα για το πλύσιμο των παραθύρων των κτιρίων.

«Οι καλές ιδέες είναι να τις εφαρμόζουμε» σημειώνει ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας ότι κατάφερε να βρει εύκολα μια επιχείρηση που του δάνεισε τον γερανό και κάποιον να τον χειρίζεται, δωρεάν.

Μόλις το μηχάνημα απολυμανθεί, είναι η σειρά της Λάουρα Μανταλένο να ανέβει σε ύψος 5 μέτρων από το έδαφος για να ξαναδεί τον σύζυγό της Βαλντεμάρ.

«Όσο δεν υπάρχουν επισκέψεις και κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό, είναι ο μόνος τρόπος για να τον δω» εξηγεί η 65χρονη.