Ο Χάρλεϊ, ο σκύλος θεραπευτής, ανακουφίζει από το στρες γιατρούς και νοσηλευτές

Ένας σκύλος βοηθά κάθε μέρα γιατρούς και νοσηλευτές να ξαναβρούν το χαμόγελο τους.

Φορώντας τα μποτίνια του, γυαλιά και την ειδική προστατευτική στολή, ο Χάρλεϊ «ο Μονόφθαλμος», ένας σκύλος ράτσας παγκ που έχει εκπαιδευτεί ως θεραπευτής, ξεκινάει μια νέα ημέρα για να ανακουφίσει από το στρες το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενός νοσοκομείου στο Μεξικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του νέου κορονοϊού.

Ο Χάρλεϊ ακολουθεί, στους διαδρόμους του ιατρικού κέντρου, την ιδιοκτήτριά του, την κλινική νευροψυχολόγο Λουσία Λεντεσμά και είναι έτοιμο να παίξει για δύο ώρες με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που μάχονται κατά της πανδημίας, βοηθώντας τους να ξαναβρούν το χαμόγελό τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Η γιατρός Λεντεσμά, που αποκαλεί τον Χάρλεϊ τον «συν-θεραπευτή» της, λέει, ότι η παρουσία του σκύλου τη βοηθά να «μειώσει το ψυχολογικό, συναισθηματικό και σωματικό στρες» των επαγγελματιών υγείας.

Ο Χάρλεϊ «ο Μονόφθαλμος», ηλικίας 3 ετών, ονομάστηκε έτσι λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετωπίζει. Ανήκει στην ψυχιατρική και νευροψυχολογική υπηρεσία του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου από τις 20 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας σε θεραπείες για ασθενείς που πάσχουν από «ψυχιατρικές, ψυχολογικές και νευροψυχολογικές νόσους».

«Από πολύ μικρό, τον εκπαιδεύσαμε για αυτό» λέει η αφεντικίνα του.

Ορισμένοι «συνάδελφοι θέλουν αμέσως να παίξουν με τον Χάρλεϊ (…). Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον χρόνο στέρησης της φυσικής επαφής που αντιμετωπίζει ιδίως το προσωπικό της πρώτης γραμμής, το οποίο βρίσκεται επίσης σε απομόνωση από την οικογένειά του λόγω του φόβου της μόλυνσης», περιγράφει η Λουσία Λεντεσμά.