Ξεκίνησαν οι δράσεις του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της Caretta caretta στην Κρήτη

Άρχισαν και φέτος οι δραστηριότητες των μελών του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη.

Με τη καταγραφή της πρώτης φωλιάς από Caretta caretta στο κόλπο της Μεσσαράς Ηρακλείου ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στο νησί -μάλιστα οι άνθρωποι του συλλλόγου έχουν εντοπίσει τη φωλιά ήδη από τις 23 Μαΐου στην παραλία Κομμός, όπου τοποθέτησαν κλωβό προστασίας για την αποφυγή όχλησης.

Σήμερα Πέμπτη, αρχίζουν πρωινές καταγραφές στην παραλία του Ρεθύμνου και στις επόμενες εβδομάδες στα Χανιά. Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ θα περιλάβουν σταδιακά περισσότερους ερευνητές/εθελοντές, λαμβάνοντας πάντα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους διαμονής και δραστηριότητάς τους. Όπως αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στο κόλπο της Μεσσαράς. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία -και στην προστασία των σποραδικών φωλιών θα συνδράμει τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ μία τοπική ομάδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον σύλλογο, το ταξίδι της νέας γενιάς της Caretta caretta θα αρχίσει με την εκκόλαψή τους σε κάποια αμμουδερή παραλία από τα τέλη Ιουλίου. Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γνωστά και ως «χαμένα χρόνια» και σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς κάτω από 1 στα 1.000 χελωνάκια θα φθάσει στην αναπαραγωγική ηλικία. Νεαρές χελώνες έχουν καταγραφεί σε περιοχές που αποτελούν τροφικά πεδία και όταν φτάσουν την ενηλικίωση, οι θηλυκές χελώνες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους κάθε ένα ή δύο καλοκαίρια.