Τι είναι η κακομεταχείριση των ηλικιωμένων και πως θα τη σταματήσουμε;

Αυτή την εβδομάδα (15/6) γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων, τι ξέρουμε όμως για αυτό;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μπορεί να κακομεταχείριση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους (συνοδοί, σύντροφοι, σύζυγοι, μέλη της οικογενείας). Και πρέπει να θυμόμαστε πως η ευαισθητοποίηση όλων είναι σημαντική για να σταματήση η βία αυτή.

Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση και παράλειψη. Περιπτώσεις κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι: τραυματισμοί, αφυδάτωση, απώλεια βάρους, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά, ξαφνικές αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαθήκες.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία είναι μία ομάδα ατόμων που δικαιούνται και που έχουν κερδίσει να τους φερόμαστε με σεβασμό και να τους αντιμετωπίζουμε με διακριτικότητα και αγάπη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1 στους 6 ηλικιωμένους έχει κάποια στιγμή στο παρελθόν κακοποιηθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιώντας το hashtag #elder abuse, προσπαθεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και βέβαια να βοηθήσει να μπει ένα τέλος στην κακοποίηση των ηλικιωμένων.