Προσφορά εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Στη δωρεά δύο ιατρικών συσκευών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» που θα χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησε σήμερα ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολυτεχνείου, η πρώτη συσκευή είναι ένας ζυγός – ανακινητήρας ασκών αίματος, απαραίτητος για τις αιμοληψίες ασκών αίματος

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, «δεδομένου ότι είναι φορητός και επαναφορτιζόμενος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται εκτός νοσοκομείου στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί επάρκεια αίματος για τους ασθενείς. Διασφαλίζει τη λήψη της σωστής ποσότητας αίματος από τον αιμοδότη, η οποία θα μπορεί να συντηρηθεί για 35 ή 42 ημέρες με το αντιπηκτικό-συντηρητικό διάλυμα που περιέχει ο ασκός. Κατοχυρώνεται έτσι η ποιότητα του αίματος που περιέχει η κάθε φιάλη».

Η δεύτερη συσκευή όπως αναφέρει η ανακοίνωση είναι ένας συγκολλητής ασκών αίματος, απαραίτητος προκειμένου να γίνεται τμηματικοποίηση του σωληνίσκου του ασκού ώστε κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει κάποια εξέταση στη φιάλη (π.χ. διασταύρωση αίματος του αιμοδότη με του ασθενή) να εξασφαλίζεται το στείρο της φιάλης αφού έτσι αυτή δεν θα ανοίγεται.

Οι δύο συσκευές παραδόθηκαν στον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου καθηγητή Γιώργο Καρυστινό και την γραμματέα του Συλλόγου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δέσποινα Διμέλλη. Παρόντες στην παράδοση του εξοπλισμού ήταν ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος , ο αντιπρύτανης καθηγητής Μιχάλης Ζερβάκης, καθώς και η Μαρία Πετραντωνάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων επιτροπής δωρεών του Νοσοκομείου.