Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett ανακοίνωσε ότι δώρισε 2,9 δισ. δολάρια σε μετοχές της Berkshire Hathaway, σε πέντε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Gates Foundation.

Εκτός από το Gates Foundation των Bill και Melinda Gates, οι σχεδόν 16 εκατ. μετοχές θα διατεθούν στα Susan Thompson Buffett Foundation, The Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation και NoVo Foundation.

Η δωρεά είναι μέρος του ετήσιου προγράμματος δωρεών που ο Buffett δημιούργησε το 2006, βάσει του οποίου μετατρέπει προνομιούχες μετοχές (κατηγορίας Α) σε κοινές (κατηγορίας Β) τις οποίες στη συνέχεια δωρίζει.

Σύμφωνα με το Forbes, με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

Μετά και την τελευταία δωρεά, ο Buffett εξακολουθεί να κατέχει 248.734 μετοχές κατηγορίας “Α” της Berkshire αξίας 67,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Buffett αποκάλυψε επίσης τα φορολογικά οφέλη που έχει συγκεντρώσει χάρη σε αυτές τις φιλανθρωπικές δωρεές με την πάροδο των ετών: Το σύνολο των φόρων εισοδήματος που κατέβαλε, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για το 2020, μειώθηκαν κατά περίπου 43 σεντ για κάθε 1.000 δολάρια των δωρεών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Berkshire.

Ο Buffett, η καθαρή περιουσία του οποίου εκτιμόταν από το Forbes στα 71,4 δισ. δολάρια πριν την τελευταία δωρεά, περιέγραψε τα σχέδιά του για τις μετοχές του στην εταιρεία μετά τον θάνατό του στην  ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους τον Φεβρουάριο. Ο Buffett έγραφε πως η επιθυμία του είναι να μην πουληθεί καμία από τις μετοχές του. Αντιθέτως, οι μετοχές αυτές θα διανεμηθούν ως φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις για περίοδο 12 έως 15 ετών.