Κάτω Νευροκόπι: Οι εθελοντές ακρίτες που συνδύασαν τον αθλητισμό με την προβολή του τόπου τους και την ιστορία

Όταν το 2015 σε μια γωνιά όμως της ακριτικής Ελλάδας, μια “ανάσα” από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μια ομάδα εθελοντών από το Νευροκόπι “φύτευε” τους σπόρους μιας ιδέας που έμελλε να φέρει υπό την ομπρέλα της, εκατοντάδες άτομα που συνδύασαν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τη φύση, με την προβολή του τόπου τους και την ιστορία.

«Η περίοδος των κρίσεων μπορεί πάντα να δώσει το έναυσμα για να γεννηθεί μια δημιουργική ιδέα, να βγει κάτι καλό», λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων o πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου Ησαϊας Χατζηκωνσταντίνου και ένας από τους “πρωτεργάτες” της εθελοντικής δράσης που αναπτύχθηκε στην περιοχή.

«Όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν εμείς δημιουργήσαμε ομάδες και προσκαλέσαμε κόσμο, διοργανώνοντας αγώνες βουνού, ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές αντιμετωπίζοντας τον αθλητισμό ως διέξοδο και συγχρόνως ως έναν τρόπο για να αναδείξουμε και να προβάλουμε τις ομορφιές του τόπου μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη του ανθρώπου να είναι κοντά στη φύση γίνεται μεγαλύτερη κι εμείς συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε ο κ.Χατζηκωνσταντίνου.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις υποδομές για γίνει η περιοχή μας τουριστικός προορισμός με όχημα τον αθλητικό τουρισμό ενώ παράλληλα ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συνεργαζόμαστε ως μέλη μιας τοπικής κοινωνίας, προσθέτει ο κ.Χατζηκωνσταντίνου.

Κορυφαία διοργάνωση αποτέλεσε το Frozen Peaks που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 και την επόμενη χρονιά, ενώ το 2020 αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση φεστιβάλ αγώνων βουνού στην Ελλάδα αποστάσεων 261χλμ, 93χλμ, 46χλμ, και 15χλμ . Όπως αναφέρει ο κ.Χατζηκωνσταντίνου, για να υλοποιηθεί αυτή τη δράση, οι εθελοντές μπήκαν στη διαδικασία να καθαρίσουν τις περισσότερες Στοές των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά τις οποίες ένωσαν μεταξύ τους με τα πολεμικά μονοπάτια και τις ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στις παραπάνω δράσεις συμπεριλαμβάνεται και η διοργάνωση (από το 2016 έως το 2019) του δυσκολότερου ημιμαραθώνιου βουνού με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Γρανίτης επίσης του Δήμου Νευροκοπίου. Παράλληλα υλοποιήθηκε και το διεθνές διασυλλογικό πρωτάθλημα ποδηλασίας HYDRAMA TOUR με τη συμμετοχή και εθνικών ομάδων εξωτερικού, όπου συμμετείχε και ο πρωταθλητής Ελλάδος Μιλτιάδης Γιανούτσος τερματίζοντας πρώτος το 2017.

Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι εθελοντές της ακριτικής περιοχής δεν το βάζουν κάτω: Το Σάββατο 1η Αυγούστου, πραγματοποίησαν στο βουνό Φαλακρό τον αγώνα νυχτερινού ορεινού τρεξίματος, με την ονομασία “Six Peaks” (έξι κορυφές), μήκους 25,4 χιλιομέτρων και 2.560μ θετικής υψομετρικής διαφοράς. «Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διοργανώσαμε έναν από τους δυσκολότερους στο είδος τους, αγώνα βουνού λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του αλλά και της τέλεσης του τη νύχτα. Μπορεί να ήταν μια μικρότερη σε μέγεθος και συμμετοχή δράση αλλά θέλαμε να δώσουμε μια ανάσα αισιοδοξίας και το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπουμε. Με τη συνδρομή της περιφερειακής ενότητας Δράμας και του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, συνεχίζουμε και πιστεύουμε πως όσο μένουμε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε, όλα τα εμπόδια αργά ή γρήγορα γίνονται προσπελάσιμα, πρόσθεσε ο κ.Χατζηκωνσταντίνου.