«ΣΥΝάνθρωποι»- Κρατούν το χέρι σε όποιον έχει ανάγκη

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας οδήγησε τη Βιβή Παξινού να βρει το πραγματικό νόημα της ζωής. Ο εθελοντισμός μπήκε στην καθημερινότητά της και μετατράπηκε σε σχέση ζωής για την ιδρύτρια και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας «ΣΥΝάνθρωποι».

Τι κι αν νόσησε η ίδια από τον καρκίνο, πάλεψε μαζί του και κατάφερε να κερδίσει τη ζωή και να αφιερωθεί στο κοινωνικό έργο του εθελοντισμού μετουσιώνοντας τον πόνο και τη θλίψη σε πράξη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η εθελοντική ομάδα που ξεκίνησε από τη Ναύπακτο έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με πολλαπλές δράσεις που στοχεύουν κυρίως σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και επιβίωσης. Σήμερα, στηρίζει με κάθε τρόπο τους μικρούς ασθενείς με παροχή βοήθειας και στήριξης σε παιδιατρικές κλινικές, στη ΜΕΘ παιδιών και εφήβων του ΠΓΝΠ, την ψυχιατρική, το ογκολογικό δίνοντας «χρώμα» με τα πινέλα ζωγραφικής τους, ομορφαίνοντας όλους τους άχαρους χώρους των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Προσφέρουν δώρα στους νοσηλευόμενους και διοργανώνουν για αυτούς εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, ενώ έχουν δημιουργήσει και παιδικές βιβλιοθήκες.

Η κ. Παξινού  παρουσιάζει το έργο και τη φιλοσοφία της ομάδας της δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του προσδοκώντας παράλληλα την ενεργοποίηση των πολιτών για την ανάπτυξη του οργανωμένου εθελοντισμού:

Η ομάδα μας πρεσβεύει πάνω από όλα την ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την εξασφάλιση από μέρους μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Εργο μας η παροχή υποστήριξης σε ευπαθείς ομάδες. Οι δράσεις της ομάδας ποικίλουν από παροχή βασικών ειδών διαβίωσης , μέχρι οργάνωση ιατρικών αποστολών και ενημερώσεων σε απομακρυσμένες και μη περιοχές, καθώς επίσης και δράσεις καλλωπισμού σε νοσοκομεία και αλλά ιδρύματα. Φιλοσοφία της ομάδας είναι η εθελοντική πρόσφορα σε οποιοδήποτε έχει ανάγκη κινητοποιώντας κι ενεργοποιώντας τους πολίτες για το κοινό καλό.

Η ομάδα μας είναι πάντα ανοιχτή σε συνεργασίες που στοχεύουν στο κοινό καλό. Παρότι η ομάδα δεν δέχεται και δεν προσφέρει χρήματα, αποτελείται από μέλη που έχουν διάθεση για πρόσφορα παράλληλα με λοιπές εργασίες τους, το έργο το οποίο έχει παραχθει είναι κατά γενική ομολογία αξιόλογο.

Το έναυσμα ήταν μια προσωπική μου περιπέτεια. Συγκεκριμένα πριν 21 χρόνια νόσησα βαριά από καρκίνο και μετά την ίαση μου αφιέρωσα τη ζωή μου στον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός είναι πια για εμένα τρόπος ζωής. Οι εθελοντές γνωρίζουν ότι προσφέροντας, το ψυχικό κέρδος του εθελοντή είναι ανάλογο, αν όχι μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει. Γι αυτό καλώ όσους έχουν χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την ψυχική ηρεμία.

Σε καμία περίπτωση οι εθελοντικές ομάδες δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις κρατικές δομές, παρόλα αυτά με τις μικρές δυνάμεις της κάθε ομάδα μπορεί να κάνει τη διάφορά και να καλύψει μία ανάγκη που δεν καλύπτει το κράτος.

Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις επιτοίχιες ζωγραφικές παραστάσεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο Σκαγιοπούλειο οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της πανδημίας και να συνεχίσουμε το έργο μας συσπειρώνοντας ακόμα περισσότερους εθελοντές γύρω μας.

Πηγή: mobile.pelop.gr