Αλεξάνδρεια: Κοινωνική συμμαχία για τους ευάλωτους πολίτες

Η οικονομική κρίση της Ελλάδος και επόμενη δραματική μείωση των εισοδημάτων πολλών νοικοκυριών δημιούργησε μια νέα τάξη ανθρώπων που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα ακόμα και στα πιο βασικά, όπως είναι η τροφή των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η κοινωνική αλληλεγγύη και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας επιβάλλει την στήριξη των πιο αδυνάτων. Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο η τοπική Αυτοδιοίκηση με τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν το θεσμό των Κοινωνικών Παντοπωλείων.

Ένα θεσμό για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού καθώς και επιχειρήσεων, με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης των οικονομικά αδύναμων κατοίκων.

Το κοινωνικό Παντοπωλείο της Αλεξάνδρειας διανέμει σε τακτική βάση, σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Δικαιούχοι είναι άτομα που διαμένουν στο Δήμο Αλεξάνδρειας και διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται, όπως είναι οι ανασφάλιστοι και δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλεξάνδρειας πραγματοποιείται:

– Διανομή συσκευασμένων τροφίμων και ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένων προϊόντων

– Διανομή ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακού εξοπλισμού, παιχνιδιών καινούργιων ή από δεύτερο χέρι
– Διανομή ειδών ψυχαγωγίας όπως βιβλία, παιχνίδια κλπ.

Τα παρεχόμενα είδη του κοινωνικού παντοπωλείου προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες και παρέχονται στους ωφελούμενους δωρεάν.

Όπως είπε στον ΠΟΛΙΤΗ η υπεύθυνη των Κοινωνικών δομών του Δήμου Αλεξάνδρειας μέχρι σήμερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει εξυπηρετήσει πάνω από 600 άτομα που βρέθηκαν σε ανάγκη.

Μεγάλη συμβολή στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχουν οι τοπικές επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ της του Δήμου αλλά και οι απλοί πολίτες του Δήμου, οι οποίοι προσφέρουν από το υστέρημά τους αγαθά για τους συνανθρώπους τους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής.

Συγκινητική είναι επίσης η κινητοποίηση των μικρών παιδιών, τα οποία με μεγάλη χαρά πρόσφεραν ένα μέρος από τα παιχνίδια τους ή σχολικά έιδη (τσάντες, κασετίνες κλπ) σε παιδιά που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να τα προμηθευτούν.

Τίποτα από αυτά όμως δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτικής Συνοχής, η οποία μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου χρηματοδοτεί με 421.980 ευρώ τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας από το 2016 μέχρι και το τέλος του 2023.

Πηγή: sofokleous10.gr