«World of Difference» από το Ίδρυμα Vodafone

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Οι νέοι αλλάζουν τον κόσμο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του Ιδρύματος Vodafone.
Μπορεί ο κόσμος να αλλάξει με τη δύναμη της τεχνολογίας; Αναμφισβήτητα ναι, και με αυτή την πεποίθηση ως κινητήρια δύναμη το Ίδρυμα Vodafone σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που αποδεικνύουν ότι πράγματι η τεχνολογία έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή μας! Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το World of Difference, που συμπλήρωσε τα δέκα χρόνια προσφοράς του στην ελληνική κοινωνία και ξεκινάει την 11η συνεχή χρονιά προσφοράς.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-θεσμό, που από το 2010 δίνει την ευκαιρία σε νέους, 18-35 ετών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας να εργαστούν για 6 μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, ενώ το Ίδρυμα Vodafone καλύπτει τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Νέοι με καινοτόμες ιδέες, πάθος για προσφορά και όραμα για αλλαγή, καλούνται να βρουν τον ΜΚΟ για τον οποίο θέλουν να εργαστούν, και μαζί να σχεδιάσουν το έργο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κοινωνία, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας.

«Κάθε χρόνο μέσω του World of Difference προσφέρουμε την ευκαιρία για κοινωνική εργασία σε νέους, που συχνά είναι η πρώτη έμμισθη θέση εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε και το έργο των ΜΚΟ της χώρας, χρηματοδοτώντας full-time θέσεις, που κάποιες φορές μάλιστα είναι και η μοναδική πλήρως αμειβόμενη θέση σε Οργανισμούς που έχουν μόλις κάνει το ξεκίνημά τους. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δεξιότητες των νέων, οι Οργανισμοί λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα, πολλαπλασιάζουν τον αντίκτυπο του έργου τους και μεγιστοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους», δηλώνει η Ρούλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ιδρύματος Vodafone.

Και συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, υπεύθυνη προγραμμάτων κοινωνικής συνεισφοράς: «Κάθε χρόνο επιλέγουμε νικητές με στόχο την ανάδειξη και στήριξη καίριων κοινωνικών ζητημάτων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις στις οποίες οι νικητές αποτελούν και οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή ανήκουν σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όπως πρόσφυγες, Ρομά ή μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Έτσι, το πρόγραμμα απαντά στο ζήτημα της ισότιμης ένταξης και αποδοχής τέτοιων ομάδων στην αγορά εργασίας, καθώς αυξάνει την πληροφόρηση και τις επιλογές για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή τους».

Ο θετικός αντίκτυπος του World of Difference στην κοινωνία

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα, που μπήκε ήδη δυναμικά στη 2η δεκαετία υλοποίησής του, μετράει περισσότερες από 2.000 αιτήσεις και έχει προσφέρει συνολικά απασχόληση σε 89 νέους, με το 60% να είναι γυναίκες. Παράλληλα έχει συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου 81 ΜΚΟ σε όλη τη χώρα, με το 72% να είναι στην Αθήνα και το 28% στην περιφέρεια, ενώ έμμεσα έχει ωφελήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο συνανθρώπους μας.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε έρευνα κοινωνικού αντικτύπου που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το HIGGS – Higher Incubator Giving Growth & Sustainability, τον στρατηγικό συνεργάτη του Ιδρύματος Vodafone για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας που αγγίζουν το 37,5%, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 52% των νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνεχίζει να εργάζεται στην Κοινωνία των Πολιτών, ενώ σε ποσοστό 35% οι νέοι αυτοί παραμένουν στους Οργανισμούς που ξεκίνησαν να εργάζονται μέσω του World of Difference. Στοιχεία που αποτελούν σημαντική απόδειξη πως το πρόγραμμα δίνει μια ουσιαστική ευκαιρία στους συμμετέχοντες, που ξεπερνά το εξάμηνο εργασίας τους. Μια ευκαιρία να αποκτήσουν έμμισθη εργασιακή εμπειρία και να μετατρέψουν το πάθος τους για την τεχνολογία σε μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού.

Επίσης, οι εκπρόσωποι ΜΚΟ που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν κατά 59% το γεγονός πως το πρόγραμμα συνέβαλε στην αναγνωρισιμότητά τους και στη βελτίωση των δράσεών τους κατά 50%, καθώς τους οδήγησε στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, ενίσχυσε την αποτελεσματικότητά τους και μεγιστοποίησε την αξιοπιστία τους, ενώ επέκτεινε και το δίκτυο των επαφών τους.

Στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κατά την πανδημία

H πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας αποτελεί μια πρόκληση για τον καθένα. Ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο για το Ίδρυμα Vodafone που συνεχίζει και φέτος το World of Difference, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στους νεότερους να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα την περίοδο αυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βασίλης Ραφαήλ, ο οποίος εργάστηκε στο Κέντρο Νέων CONNECT YOUR CITY, μια πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη μιας δωρεάν mobile εφαρμογής για όλους τους νέους, που μέσω διαφορετικών challenges, αναπτύσσουν τον κοινωνικό τους εαυτό και γίνονται ενεργοί πολίτες. Δεδομένης όμως της κατάστασης, η εφαρμογή αξιοποιήθηκε ως εργαλείο εθελοντισμού, με τους χρήστες να καλούνται να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις για την παροχή και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες. Ενώ, ξεχωρίζουμε και το project του Νίκου Βανδώρου, το οποίο δεδομένης της πανδημίας, στάθηκε πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Νίκος μέσω της εργασίας του στον ΜΚΟ People Behind ανέπτυξε την online πλατφόρμα e-πανεπιστήμιο 3ης ηλικίας, ένα εργαλείο για την ενεργό γήρανση, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους 65 ετών και άνω να μπορούν να παραμείνουν ενεργοί και ασφαλείς ταυτόχρονα, δίνοντας τους πρόσβαση σε μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Γυμναστικής.

Για περισσότερες πληροφορίες για το World of Difference μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.vodafone.gr/vodafone-ellados/vodafone-world-of-difference/ και για όλα τα νέα του προγράμματος μείνετε συντονισμένοι στο https://www.facebook.com/VodafoneFoundationGreece

Πηγή: athensvoice.gr